Postul de frontiera de la Al-Qaim, unul dintre cele trei puncte de trecere in mod oficial a frontierei intre Irak in Siria, a trecut pe mana unor insurgenti sunniti, in urma retragerii unor combatanti din cadrul gruparii Al-Nusra, aripa siriana a Al-Qaida, si Armatei Siriene Libere (ASL, rebeliunea), care au preluat controlul asupra postului la 17 iunie, potrivit Mediafax.

"Persoane inarmate au preluat in intregime controlul la Al-Qaim si in zona", a declarat un colonel din cadrul politiei, sub protectia anonimatului. El a precizat ca insurgentii - intre care se afla membri SIIL si din cadrul altor grupari sunnite - nu au patruns, totusi, in gheretele din post, temandu-se ca au fost minate.

Un comandant din cadrul armatei a confirmat ca Al-Qaim si zona din jur se afla pe mana insurgentilor sunniti. Preluarea controlului asupra acestui oras a determinat locuitori sa fuga, a declarat un granicer din orasul Rawa, situat mai la est.

Persoane inarmate care au jurat credinta ASL si Frontului Al-Nusra au preluat controlul, pe 17 iunie, asupra acestui post de frontiera, detinut anterior de fortele irakiene de securitate. Partea siriana a frontierei, numita "Bukamal", dupa numele orasului sirian vecin, se afla in continuare pe mana rebelilor sirieni.