Uniunea Europeana (UE) a urcat anul trecut pe primul loc in topul celor mai mari exportatori de produse agroalimentare din lume, cu o valoare totala de 120 de miliarde de euro. Cresterea a fost sustinuta de livrarile de materii prime pentru industria alimentara catre tarile cu economii emergente.

In timp ce importurile au scazut cu 0,4%, avansul exporturilor cu 5,8% a contribuit semnificativ la cresterea surplusului comercial al UE pe acest segment economic la 18,6 miliarde de euro, a anuntat Comisia Europeana, citata de AFP.

"Cresterea exporturilor in 2013 este datorata in mare parte cerealelor, mai ales orz si grau, cu un avans puternic al livrarilor catre Orientul Mijlociu si Africa de Nord", a notat executivul comunitar. Cresterea exporturilor a fost insa mai lenta decat in anii anteriori, din cauza dificultatilor economice in tarile cu economii dezvoltate, potrivit Mediafax.

Statele Unite, cel mai mare partener comercial pentru UE

Cele mai mari cresteri ale livrarilor au fost consemnate catre China, cu 19,7% si Arabia Saudita, cu 20,4%. In pofida unui avans mai redus, de numai 1,9%, Statele Unite raman cel mai mare partener comercial, cu o cota de 13% din totalul exporturilor UE de produse agroalimentare.

Alimentele reprezinta 7% din totalul livrarilor la extern ale UE, pe pozitia a patra, dupa masini si utilaje, produse chimice si produse farmaceutice.

Sursa foto: Stand de fructe/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri