Comisarul pentru Afaceri Europene Olli Rehn a demisionat din functie si va fi inlocuit de compatriotul sau finlandez Jyrki Katainen, pana la incheierea mandatului Comisiei Europene, in aceasta toamna, a anuntat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, citat de AFP, informeaza Mediafax.

"Am decis sa incredintez sarcinile lui Rehn domnului Katainen", a declarat Barroso intr-o conferinta de presa.

Katainen, fost premier al Finlandei, va ocupa aceasta functie pana la 31 octombrie si va participa la viitoarele reuniuni ale ministrilor de Finante din zona euro, unde va fi abordata in principal problema unui posibil nou ajutor pentru Grecia. Numirea in acest post este de bun augur pentru Katainen, in varsta de 42 de ani, care si-a anuntat in aprilie demisia din postul de premier al Finlandei, pentru a lucra in institutiile europene. El vizeaza un post important in viitoarea Comisie Europeana si a participat deja la conducerea portofoliului Afacerilor Economice, de mai multe luni.

Postul de comisar pentru Afaceri Economice are un rol major in Executivul UE si a dobandit o importanta tot mai mare in timpul crizei datoriilor din zona euro. Aceasta functie este una dintre cele mai apreciate de aspirantii la posturile de comisari, iar francezul Pierre Moscovici, fost ministru de Finante, nu si-a ascuns interesul.

Olli Rehn, de orientare liberala, comisar din 2004, a fost ales deputat european. El a devenit o figura marcanta in timpul crizei, fiind considerat in tarile cele mai grav afectate drept incarnarea austeritatii.

Citeste si:
CE ar putea decide in privinta capitalizarii CEC Bank la finalul lunii
Bogdan Chiritoiu (Consiliul...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sassoli: Viitoarea Comisie Europeana, cel mai probabil la 1 decembrie