Nu mai este un mare secret pentru nimeni faptul ca fotbalul a devenit de multa vreme cel mai important si cel mai indragit sport al planetei. Cu toate acestea, exista si oameni carora chiar nu le place acest sport, ori ajung sa-l considere apanajul starii de fapt a societii si mai mult, fotbalul sa constituie un argument in lupta perfida de pe scena politica.

In acest club select, tocmai a acces si avocatul si comentatorul politic si social american Ann Hart Coulter (foto), care, de regula, nu ezita sa-si exprime public ideile extrem de conservatoare, si, dupa cum singura afirma, ii place "sa agite spiritele", nefiind impartiala sau echilibrata", atat fata de dreapta cat si de stanga politica.

Cel mai recent, Ann Hart Coulter a desfiintat la propriu fotbalul de origine european, pe fondul cresterii popularitatii acestuia in Statele Unite ale Americii, pentru care acuza transant mass-media liberala si valul de imigranti veniti peste Ocean, dupa efectul legii imigratiei din 1965 a lui Teddy Kennedy, intr-un articol de opinie care a devenit viral, publicat pe TheClarion-Ledger.

"Nici un american al carui strabunic s-a nascut aici nu se uita la soccer. Astfel, daca tot mai multi americani se uita acum la soccer, aceastat endinta nu reprezinta decat efectul legii a lui Teddy Kennedy din 1965 privind imigratia. Orice interes in crestere pentru fotbal (soccer), nu poate fi decat un semn al decaderii morale a unei natiuni", a scris Ann Hart CoulterCoulter, inainte de a lista toate motivele pentru care in opinia sa, fotbalul este nociv pentru americanii de rand.

Printre aceste motive se numara:

  • "Realizarile individuale nu reprezina un factor important in soccer. In sporturile adevarate, spunea ea, jucatorii dibuiesc pasele, arunca pumni sau scapa mingiile intentionat - toate in fata unei multimi. In soccer, vina este dispersata si nimeni nu castiga oricum. Nu exista eroi, nici invinsi, nici o responsabilitate, iar fragila stima de sine a nici unui copil nu este zdrobita. Exista un MVP (varianta americana la "omul meciului") in fotbal? Toata lumea alearga de-a lungul si de-a latul terenului si din cand in cand, accidental, mingea intra si in plasa."

Columnistul american incearca sa compare cel mai vechi sport din lume cu altele, locale, din alta clasa si derivate din alte sporturi. De altfel, fotbalul este un simbol al sporturilor de echipa. Exista, de asemenea, si jucatori care se disting in timpul meciurilor de fotbal prin numar de goluri sau actiuni. In Europa si nu numai, cluburile de fotbal au ajuns sa fie privite ca simboluri ale apartenentei la un anumit grup, fie el politic, religios sau cultural-demografic, iar disputele aprige dintre sustinatorii lor au ajuns sa scrie o istorie paralela cu terenul de fotbal.

Citeste si:
REPORTAJ din tabara de optimism din Tara lui Andrei
REPORTAJ "Meseriasii" din...
  • "Mamele liberale apreciaza soccerul, deoarece este un sport in care talentul atletic isi gaseste foarte putin amprenta, astfel incat baietii pot juca cu fetele laolalta. Nici un sport serios nu este pentru ambele sexe, nici macar la nivel de gradinita.".

Numai in Statele Unite baietii joaca impreuna cu fetele fotbal si a crede ca in Europa fotbalul feminin ar fi foarte popular este ridicol. Cat despre talentul atletic, probabil ca Ann Hart Coulter nu l-a vazut pe Cristiano Ronaldo jucand pana acum.

  • "Nici un alt sport nu se termina cu atatea rezultate de egalitate fara goluri asa cum se intampla in fotbal.[...] Perspectiva unei umilinte sau a unui traumatism major este necesara pentru a conta ca si sport, iar soccerul nu are asa ceva.".

De multe ori, rivalitatile starnite in jurul meciurilor de fotbal sunt tratate ca probleme de viata si de moarte, mai mult decat o umilinta, de catre suporterii patimasi, iar diferentele culturale, regionale sau chiar religioase sporesc si ele patimile nascute din infruntarile sportive. Astfel, tensiunea acumulata la un meci de fotbal in tribune se transpune si in teren de multe ori.

Cu fiecare competitie continentala sau internationala, asa cum este cazul Campionatului Mondial din Brazilia, rivalitatile starnite in jurul meciurilor de fotbal sunt de neegalat oriunde in lume. Nu trebuie insa ca la fiecare meci sa-si rupa piciorul sau mana cate un jucator pentru ca fotbalul sa fie un "sport", dar il avem pe Luis Suarez, ale carui muscaturi nu le gasim, de exemplu in fotbalul american! Mai mult, in fotbalul american, derivat din celebrul rugby (un sport foarte dur jucat in toata lumea), jucatorii sunt "baricadati" cu protectie din cap pana in picioare, sa nu sufere vreo vanataie.

  • "Nu-ti poti folosi mainile in soccer! (astfel, eliminand pericolul de a avea de prins o minge in aer). Ceea ce separa omul de fiarele salbatice, in afara de suflet, este faptul ca avem degete opozabile. Mainel omului pot astfel prinde lucruri. O idee grozava: hai sa inventam un joc in care sa nu-ti poti utiliza mainile!".

De ce atunci fotbalul american se mai numeste "football" daca se joaca numai cu mana?

Citeste si:
Dancila felicita echipa de fotbal. Comentariile ironice abunda!
Dancila felicita echipa de...
  • "Fotbalul este precum sistemul metric de masura, pe care liberalii il adora pentru ca este european. Intreaba orice american de temperatura si iti va spune ceva de genul "70 de grade" sau de distanta de la Boston la New York si va spune "200 de mile". Liberalii se infurie si ne spun ca sistmeul metric este mai rational decat masurile pe care toata lumea le intelege. Acest lucru este ridicol. Un inch este latimea degetului unui om, un picior lungimea piciorului, un iard, lungimea unui brau, ceea ce este usor de vizualizat. Cum pot vizualiza 147.2 centimetri?".

A vizualiza 147,2 centimetri este destul de usor pentru cei obisnuiti cu sistemul metric. Incearca sa vizualizezi doi oameni, de marimi diferite, utilizandu-si parti ale corpului ca sistem de masura in speranta ca tot ceea de au construit este simetric. Este mai mult amuzant si ridicol decat fezabil.

Sursa foto: Gage Skidmore

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Program prelungit la metrou, joi, cu ocazia meciului Romania-Spania