In iunie Rusia a introdus un sistem de plata in avans a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, dupa expirarea unui ultimatum, o masura care a condus la intreruperea furnizarii catre Kiev, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"In mod normal, nu se poate efectua o schimbare a directiei fluxului in gazoduct. Dar, daca vom depista vreo redirectionare a fluxului de gaze la statii de masurare a parametrilor fluxului din Europa, am putea impune restrictii", a avertizat Miller, citat de Moscow Times si de Itar-Tass.

Rusia a sistat livrarile de gaze catre Ucraina la jumatatea lunii iunie, in contextul restantelor acumulate de Kiev, al neintelegerilor privind tarifele si pe fondul semnarii de catre ucraineni a Acordului de asociere cu Uniunea Europeana. Livrarile de gaz rusesc spre UE, prin Ucraina, nu sunt afectate. Insa Ucraina a propus Comisiei Europene sa importe din tari europene gaz livrat direct acestora de catre Rusia. In aprilie, Ucraina a semnat un contract cu Slovacia prin care Kievul ar primi gaz rusesc printr-o conducta abandonata care ar urma sa fie reabilitata.

Gigantul rus Gazprom a intrerupt livrarea gazelor catre Ucraina, care nu doreste sa-si plateasca datoriile fara o reducere a pretului, existand pericolul unui nou "razboi al gazelor", daca criza nu va fi solutionata pana in toamna.