Patru barbati au fost arestati la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi raspandit informatii false, rau intentionate impotriva bancilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anuntat duminica Agentia de Stat pentru Siguranta Nationala (DANS), potrivit Mediafax.

Barbatii retinuti au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail si retelele sociale, intre care Fecebook si YouTube, pentru a raspandi zvonuri care sa determine oamenii sa isi retraga banii din banci. Potrivit agentiei, unii dintre acesti barbati ar datora bancilor sume mari de bani.
Guvernatorul bancii centrale, Ivan Iskrov, a declarat vineri ca sectorul financiar este supus unui atac organizat prin email-uri si sms-uri anonime, care pun in pericol siguranta nationala.

First Investment Bank, a treia mare banca din Bulgaria in functie de active, a fost tinta unor "zvonuri epidemice si declaratii publice defaimatoare", a spus Iskrov. First Investment a plati vineri clientilor 800 de milioane de leva (558 milioane euro), a anuntat banca, precizand ca dispune de fonduri si instrumente financiare suficiente sa acopere cererea.

Ministrul de Interne Tvetlin Iovcev, procurorul sef Sotir Tatarov si presedintele Agentiei de Stat pentru Siguranta Nationala (DANS) Vladimir Pisancev au avut duminica o intalnire de urgenta la sediul DANS pentru a discuta despre incercarile de destabilizare a sistemului bancar din Bulgaria. Rezultatele intalnirii nu au fost dezvaluite, iar aceasta nu a fost urmata de declaratii oficiale.

Citeste si:

Oficialii au spus totusi ca exista o pista legata de actiunile unor persoane de a trimite e-mailuri si sms-uri anonime, cerand oamenilor sa isi retraga economiile de la First Investment Bank, raspandind zvonuri despre prabusirea bancii. Investigatia aflata in desfasurare se refera si la actiuni indreptate impotriva Corporate Commercial Bank (KTB), care au obligat Banca Nationala a Bulgariei sa o puna sub supraveghere speciala, in urma epuizarii lichiditatilor. Intre timp, DANS a anuntat numere de telefon pentru cei care primesc sms-uri sau mesaje e-mail continand informatii negative referitoare la banci.

Saptamana trecuta, activitatile bancii KTB au fost suspendate, iar institutia a solicitat si a fost plasata sub supravegherea speciala a Bancii Nationale a Bulgariei (BNB), in urma unui scandal in jurul viceguvernatorului bancii centrale, Tvetan Gounev.KTB era intre bancile cu niveluri ridicate de lichiditati inaintea unui zvon legat de "dependenta viceguvernatorului BNB Tvetan Gounev de o anumita banca", cu referire la KTB, care a fost difuzat prin intermediul unui email anonim trimis presei de un pretins angajat al bancii centrale.

Zvonul a coincis cu lansarea procedurilor preliminare de judecata impotriva lui Gounev si a condus la retragerea de la KTB a unor sume uriase de bani de catre clienti, iar institutia financiara nu a mai putut sa isi respecte obligatiile. KTB se va afla sub supraveghere speciala o perioada de trei luni, timp in care toate activitatile vor fi blocate.