Economia Greciei a pierdut circa 16 miliarde de euro, respectiv aproape 9% din PIB-ul estimat pentru acest an, din cauza arieratelor statului catre intreprinderi, precum si a platilor restante in tranzactiile dintre companiile elene, relateaza Kathimerini.

In lipsa unor surse alternative de lichiditati, intr-o perioada in care bancile sunt extrem de precaute, deficitul de fonduri generat de intarzierea platilor provoaca falimente si pierderi de locuri de munca. Potrivit unui studiu recent al Intrum Justitia, care calculeaza un indice privind platile la nivel european (EPI), peste jumatate din companiile elene au fost nevoite sa concedieze angajati pentru a face fata efectelor platilor restante, in timp de 68% au spus ca nu vor mai face angajari din acest motiv, relateaza Mediafax.

Antti Peltomaki, director adjunct la directia generala pentru companii si industrie a Comisiei Europene, a afirmat vineri, in cursul unui seminat la Atena, ca fenomenul nu este prezent exclusiv in Grecia, dar si la nivel european. Potrivit estimarilor, economia Uniunii Europene a inregistrat anul trecut pierderi de aproximativ 360 de milioane de euro din cauza arieratelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Guvernul vrea sa reduca arieratele cu 15% in acest an
Setari Cookie-uri