"Declaratiile reprezentantilor Administratiei SUA releva perceptia politica profund aberanta a Washingtonului despre ce se intampla in Ucraina", a spus Serghei Riabkov, conform RIA Novosti. "In pofida argumentelor clare si incontestabile oferite de insurgenti si de Moscova, Administratia SUA isi continua propria agenda", a adaugat oficialul rus, potrivit Mediafax.

Riabkov afirma ca Washingtonul a declansat tensiunile din estul Ucrainei prin ingerintele in afacerile ucrainene si prin provocarea revoltelor care au condus la inlaturarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici, in februarie. "In frenezia geopolitica si in tentativele de implementare a unor metode de inginerie sociala si politica peste tot, Statele Unite actioneaza ca un chirurg nepregatit: taie adanc la inceput, apoi incearca sa coasa rana in mod grosolan, ca durerea sa persiste mult timp", a spus Serghei Riabkov, citat de RIA Novosti.

"Casa Alba a stabilit cu claritate cine este de vina inainte de efectuarea investigatiei in cazul avionului prabusit", a afirmat, la randul sau, vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri ca "dovezile arata ca avionul a fost doborat de o racheta sol-aer lansata dintr-o zona ucraineana aflata sub controlul separatistilor prorusi", sugerand ca au fost utilizate sisteme militare de fabricatie ruseasca.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit pe 17 iulie in apropierea localitatii Grabovo, la 50 de kilometri de Donetk, intr-o zona in care au loc confruntari intre fortele ucrainene si separatistii prorusi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur si avea la bord 298 de persoane. Nu exista supravietuitori.