Statele Unite considera "inadmisibila" situatia de la locul prabusirii avionului malaysian. "Locul nu a fost securizat si exista informatii ca unele corpuri au fost mutate, la fel si fragmente ale fuselajului", a declarat Jen Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, noteaza Mediafax.

Premierul Olandei, Mark Rutte, i-a cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, sa asume "responsabilitatea pentru insurgentii sustinuti de Moscova". La randul lui, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, s-a declarat "socat" si "indignat" de informatii privind mutarea unor cadavre de la locul prabusirii avionului. La bordul avionului malaysian se aflau 192 de cetateni olandezi.

"Este o crima abominabila", a reactionat premierul Australiei, Tony Abbott, in contextul in care 27 de australieni au murit in incidentul aviatic. "S-a intamplat pe un teritoriu controlat de rusi, rebelii sunt sustinuti de rusi, iar arma utilizata probabil este ruseasca", a spus Abbott, precizand ca i-a transmis proteste ministrului rus al Comertului, Denis Manturov, aflat in vizita in Australia. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca asteapta ca Rusia sa faciliteze accesul la locul prabusirii avionului malaysian.

Premierul britanic, David Cameron, l-a somat pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa faciliteze accesul la locul avionului prabusit in estul Ucrainei, avertizand ca, in caz contrar, Occidentul trebuie sa schimbe fundamental abordarea fata de Rusia. "Uniunea Europeana trebuie sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei, daca Moscova nu modifica abordarea in cazul anchetei privind doborarea avionului companiei Malaysia Airlines", a scris David Cameron in publicatia The Sunday Times.