"Potrivit ultimelor informatii, fortele de securitate ucrainene, fara sa informeze organizatiile internationale in acest sens, sunt angajate intr-un fel de activitate secreta legata de informatii si angajati ai serviciilor ucrainene de control aerian, (in domeniul) militar sau civil", a declarat Aleksandr Lukasevici, un purtator de cuvant al diplomatiei ruse. "Acest lucru incalca in mod clar principiul unei anchete obiective si impartiale" asupra prabusirii avionului malaysian de linie, a adaugat el. In loc sa ajute ancheta asupra acestei catastrofe, in care au murit 298 de persoane, Kievul a "formulat zilnic, ora de ora, acuzatii absurde si nefondate la adresa Rusiei", a continuat Lukasevici.

Ministerul rus al Apararii a acuzat luni controlul aerian ucrainean ca a schimbat directia zborului MH17 de pe coridorul obisnuit, dirijandu-l catre zona unde a avut loc catastrofa. Ministerul a afirmat ca un avion de vanatoare ucrainean se afla in apropiere inainte de prabusire si ca rachete de tip sol-aer apartinand fortelor loialiste erau pozitionate in zona, acuzand in mod indirect Kievul ca este vinovat de producerea tragediei.

La randul lor, Statele Unite i-au acuzat pe rebelii prorusi ca au dororat "din eroare" Boeingul malaysian, cu ajutorul unor sisteme de rachete furnizate de catre Rusia. Moscova a dezmintit in mai multe randuri ca a livrat acest tip de echipament insurgentilor.

Sursa foto: Mediafax Foto