Potrivit proiectului de reforma, Senatul nu va mai vota investirea Guvernului si nu se va mai ocupa de legiferare in domenii rezervate Camerei Deputatilor, care devine astfel camera principala a Parlamentului, informeaza Mediafax. Pana in prezent, in sistemul italian "perfect bicameral', cele doua camere aveau ponderi identice, votau investirea Guvernului si toate legile, incetinind astfel adoptarea unor masuri importante, inclusiv pentru relansarea unei economiii care a replonjat in recesiune in al doilea trimestru al acestui an.

La ora actuala, Senatul este alcatuit din 315 senatori alesi, carora li se adauga senatorii pe viata, numiti de presedintele Republicii. Odata ce reforma va fi adoptata, Senatul va fi format din 100 de senatori, dintre care 95 vor fi numiti de cele 20 de regiuni italiene, in timp ce ultimii cinci vor fi numiti de presedintele Republicii.

Pentru ca aceasta reforma constitutionala sa poata intra in vigoare, ea trebuie sa fie adoptata in aceiasi termeni de doua ori de fiecare camera in cel mult trei luni intre fiecare vot, dupa care va fi supusa unui referendum. Prin urmare, intregul proces ar urma sa dureze aproximativ doi ani.

Citeste si:

"Este doar un prim pas, pentru ca munca ce ne asteapta este lunga si delicata, dar este un pas fundamental", s-a felicitat ministrul pentru Reforme, Maria Elena Boschi, la finalul votului in Senat.

Senatul in noua versiune va putea legifera in domeniul constitutional, va ratifica tratate internationale si se va pronunta in anumite legi electorale, sau in domeniile familiei si sanatatii, in timp ce restul va tine de competenta Camerei Deputatilor. Reforma mai prevede abolirea unor provincii si a unui organ constitutional, Consiliul National al Economiei si Muncii.

Sursa foto: Mediafax Foto