Constructia unei noi conducte care sa livreze gaze naturale din Rusia in Uniunea Europeana ocolind Ucraina este periclitata de escaladarea sactiunilor reciproce, relateaza Bloomberg.

Proiectul South Stream, de 46 de miliarde de dolari, promovat de Gazprom, este in asteptare si probabil va ramane asa ani de zile, in conditiile in care Rusia continua sa alimenteze conflictul armat din estul Ucrainei, iar UE raspunde cu sanctiuni, se arata intr-o analiza a Eurasia Group.

In aceste conditii, Ucraina va ramane o ruta majora de tranzit pentru circa jumatate din livrarile de gaze ale Gazprom in Europa. Anterior, Uniunea Europeana avea pozitii mixte legate de South Stream, dar cu trupele rusesti masate la granita cu Ucraina statele membre nu au alta optiune decat sa aiba o pozitie unitara, subliniaza Mediafax.

"In niciun caz Europa nu va relua negocierile pentru South Stream, avand in vedere contextul geopolitic al crizei ucrainene", a declarat Emily Stromquist, analist al Eurasia in Londra. Criza ucraineana, combinata cu dezacordurile referitoare la respectarea reglementarilor europene in domeniul energiei, va duce la amanarea cu mai multi ani a constructiei South Stream, a spus Stromquist.

Conducta de 2.446 kilometri va trece pe sub Marea Neagra si va intra in UE prin Bulgaria, punand capat dependentei Gazprom de sistemul de conducte al Ucrainei. In timp ce Comisia Europeana si-a exprimat in trecut ingrijorarea ca proiectul nu respecta legislatia comunitara, unele state membre, in special din sudul continentului, au sustinut deschis constructia gazoductului. Situatia se schimba insa, din cauza sprijinului dat de Putin separatistilor din estul Ucrainei si a interzicerii de catre Rusia a importurilor de alimente europene.

Citeste si:
Macron: Rusia va continua sa incerce sa destabilizeze democratiile...
Macron: Rusia va continua sa...

Este foarte dificil pentru CE sa blocheze South Stream.

"Din punct de vedere politic este foarte dificil pentru Comisie sa sprijine South Stream, intrucat s-ar putea considera ca priveaza Ucraina de avantajul avut in raport cu Rusia. In egala masura, este foarte dificil pentru CE sa blocheze South Stream, atata timp cat nu poate asigura securitatea aprovizionarii cu gaze a statelor din sud-estul Europei, prin alte cai", a aratat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

Comisia Europeana a refuzat sa comenteze in mod direct perspectivele proiectului South Stream, precizand ca toate investitiile noi in infrastructura trebuie sa respecte legislatia UE. Ucraina si Rusia au o lunga istorie de dispute legate de pretul gazelor si datorii. In 2009, livrarile Rusiei prin Ucraina au fost oprite timp de 13 zile, lasand Europa de Sud-Est fara gaze.

Rusia a diversificat ulterior rutele utilizate pentru furnizarea gazelor in UE, dar Gazprom a livrat inca anul trecut 89 de miliarde de metri cubi de gaze prin Ucraina, circa 55% din exporturile totale in Europa. Cu o capacitate maxima de 63 de miliarde de metri cubi pe an, South Stream ramane un element esential pentru obiectivul Rusiei de a elimina Ucraina ca ruta de tranzit.

Citeste si:
Rusia: o pacienta revenita din China a evadat din spital
Rusia: o pacienta revenita...

Gazprom intentiona initial ca South Stream sa intre in exploatare pana la sfarsitul lui 2015 cu o capacitate anuala de 15,75 miliarde de metri cubi de gaze. Reprezentantii Gazprom nu au putut fi contactati pentru comentarii. South Stream va traversa Rusia, iar apoi va trece pe sub Marea Neagra si va tranzita Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia, pana in Austria.

Gazprom, investitii masive in proiect

Partenerii Gazprom pentru portiunea offshore a gazoductului sunt compania italiana Eni, Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta). Companiile implicate in proiectul South Stream sunt nemultumite din cauza blocajului. Gazprom a cheltuit circa 3,1 miliarde de dolari pentru infrastructura locala necesara South Stream si intentioneaza sa investeasca alte 18,4 miliarde de dolari.

In Europa, compania italiana Saipem a semnat un contract de 2 miliarde de euro pentru instalarea primelor instalatii subacvatice. Companiile Electricite de France, Wintershall (Germania) si Eni (Italia) ar trebui in viitor sa obtina profituri de ordinul miliardelor de dolari din participarea la South Stream.

Gazprom detine o participatie de 50% la sectorul subacvatic al South Stream, al carui cost este estimat la circa 10 miliarde de euro. Sectoarele terestre ale gazoductului vor fi construite de Gazprom in colaborare cu companiile locale de utilitati si vor cota aproximativ 6 miliarde de euro, potrivit estimarilor companiei ruse. Saipem si EDF au anuntat ca proiectul continua conform programului, iar Wintershall nu anticipeaza un impact imediat asupra afacerilor companiei.

Citeste si:
Rusia anunta victorios: Nu mai avem niciun caz de coronavirus
Rusia anunta victorios: Nu...

"Nu putem spune cum vor afecta sanctiunile climatul de afaceri, ar putea fi un impact pe termen mediu sau lung asupra activitatilor", a declarat un purtator de cuvant al Wintershall. In luna iunie, Gazprom si grupul OMV au incheiat un acord pentru constructia si operarea ulterioara a tronsonului austriac al South Stream. Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a declarat in aceasta saptamana ca neintelegerile dintre Rusia si Occident din cauza crizei din Ucraina nu vor duce la anularea constructiei gazoductului South Stream.

Avand in vedere valoarea proiectului South Stream pentru Rusia, UE l-ar putea folosi pentru a obtine un avantaj in negocierile legate de livrarile de gaze catre Ucraina, considera Stromquist. Unele tari, precum Bulgaria, mizeaza pe South Stream pentru imbunatatirea semnificativa a securitatii aprovizionarii cu energie, si au oprit lucrarile de constructie doar la presiunea intensa a Uniunii Europene si Statelor Unite. Guvernul bulgar a cedat doar dupa ce a iesit la iveala ca contractul de constructie a fost incredintat companiei ruse Stroytransgaz, controlata de un apropiat al presedintelui Putin, Ghenadi Timcenko, care se afla pe lista sanctiunilor SUA.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Moscova acuză SUA de propagandă anti-rusă în Europa de Est
Setari Cookie-uri