"Speram ca (inspectarea) va fi efectuata in decursul a trei-cinci zile, in dependenta de volumul de produse inspectate zilnic", a afirmat Makarenko. Oficialul a subliniat ca vamesii si politia vor inspecta cu mare atentie fiecare vehicul. Ei vor fi ajutati de caini dresati special sa caute arme, persoane si droguri, a adaugat el.

Din partea ucraineana la inspectie vor participa 59 de reprezentanti - 41 de politisti de frontiera si 18 vamesi.
In acest context, liderul "republicii populare" Donetk, Aleksandr Zaharcenko, a acuzat Kievul ca intarzie in mod deliberat transportarea ajutorului umanitar rus catre locuitorii din acest bastion rebel, arata Mediafax.

"In prezent, republica populara Donetk se afla intr-o situatie ingrijoratoare. Avem nevoie de ajutorul trimis de Rusia ca de oxigen", a declarat Zaharcenko. Camioanele rusesti vopsite in alb, inchiriate de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, urmeaza sa aduca un ajutor umanitar destinat populatiei rusofone din estul Ucrainei, in special locuitorilor din orasul Lugansk, afectati de patru luni de confruntari intre fortele ucrainene si insurgentii separatisti prorusi.

Ucraina, ca si alte state occidentale, suspecteaza ca acest convoi, care a plecat marti dimineata de la o baza militara de langa Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.