"Ar fi foarte important ca Germania sa-si multiplice investitiile publice, sa-si stimuleze cererea si sa reduca excedentele comerciale excesive, care le fac rau vecinilor sai europeni. In vederea atingerii acestui obiectiv, o schimbare a politicii salariale este indispensabila din punctul de vedere al Comisiei", a declarat ungurul, insarcinat cu locurile de munca si Afacerile Sociale la Bruxelles, intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt , relateaza Mediafax.

"Cresterea salariilor a ramas in urma fata de evolutia productivitatii" in ultimii peste zece, in Germania, a criticat comisarul european in paginile ziarului conservator. "Ar fi preferabil ca salariile sa creasca odata cu productivitatea", a subliniat el.

Dezbaterea pe tema unei cresteri a salariilor a reaparut recent in Germania. Presedintele Bundesbank Jens Weidmann a apreciat ca salariile au o marja de crestere de 3% in aceasta tara in care, in unele locuri "ne aflam aproape intr-o situatie de ocupare completa a locurilor de munca".

Citeste si:

Germania a aplicat o politica de scadere a salariilor timp de mai multi ani, un factor determinant in competitivitatea companiilor sale.
Intr-o zona euro care se afla in continuare intr-un marasm economic, unor europeni le-a venit ideea ca o mica stimulare a salariilor germane ar fi benfica tuturor, corectand astfel diferenta de competitivitate si stimuland totodata puterea de cumparare a gospodariilor din cea mai mare piata a zonei.

Franta este obisnuita unor indemnuri in acest sens, ultimul fiind lansat de catre presedintele François Hollande. Aceasta retorica are sustinatori si in Germania, mai ales in randul social-democratilor, care sunt initiatorii legii cu privire la acordarea salariului minim ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015.

Insa incetinirea inregistrata de catre economia germana in trimestrul al doilea domoleste aceste pretentii privind acordarea unor cresteri salariale. Cresterea economica a tarii a inregistrat un recul de 0,2% in perioada aprilie-iunie. In acest context, patronatul german a avertizat deja ca negocierile salariale la nivel sectorial prevazute in lunile urmatoare "vor fi dificile".