Avioane si avioane fara pilot au lansat "cu succes" noua atacuri care au distrus sau avariat patru vehicule blindate de transport de trupe, sapte vehicule armate, doua vehicule de transport de tip Humvee si un vehicul blindat, a precizat CENTCOM. Aceste actiuni vizeaza sustinerea eforturilor umanitare, protejarea personalului american si a instalatiiilor Statelor Unite in Irak, a precizat Comandamentul.

Atacurile aeriene au obiectivul sa sustina o ofensiva a peshmerga (combatanti kurzi) lansata sambata, cu obiectivul cuceririi barajului de la jihadisti, care detin controlul asupra acestuia de la 7 august. Un oficial militar kurd, generalul Abdel Rahmane Korini, este cel care a anuntat aceasta ofensiva, precizand ca luptatorii kurzi au reusit sa "preia controlul asupra partii de est a barajului", dupa ce au ucis mai multi membri ai gruparii sunnite Statul Islamic (SI). "Continuam sa inaintam si urmeaza sa anuntam vesti bune in orele urmatoare", adauga el.

Potrivit unor martori, atacurile aeriene asupra pozitiilor detinute de catre jihadisti au inceput sambata dimineata, iar luptele continuau sambata seara. Barajul furnizeaza apa si electricitate majoritatiii regiunii si este indispensabil irigarii unor vaste zone cultivate.

In contextul in care Irakul se confrunta cu un haos de la inceputul unei ofensive - pe 9 iunie - a jihadistilor din cadrul SI, pe care se pare ca nimic nu o poate opri, pentru moment, marile puteri si-au intensificat eforturile in vederea opririi surselor de finantare ale insurgentilor, inarmarii kurzilor si ajutorarii catorva zeci de mii de persoane vulnerabile care au fost dislocate de catre violente.

Sursa foto: shutterstock.com