Militantul islamist care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley, care apare si in filmarea postata pe internet, ar fi un londonez cunoscut sub numele de John, membru al unei grupari extremiste numite "The Beatles", potrivit unui fost ostatic, citat de Daily Mail.

Expertii au avertizat ca britanicii sunt printre cei mai viciosi fanatici ai Statului Islamic, iar unul dintre ei ar fi putut fi ales sa execute decapitarea din cauza impactului global al unei astfel de fapte. Serviciile de securitate folosesc tehnici avansate de recunoastere vocala pentru a incerca sa il identifice pe ucigasul care apare in inregistrarea de cinci minute difuzata de SI si vazuta de mii de persoane online. Britanicul, care este stangaci si poarta cizme Timberland, vorbeste cu accent londonez si face o serie de amenintari la adresa presedintelui american Barack Obama si a Occidentului, arata Mediafax.

Miercuri, un barbat care a fost detinut in orasul sirian Raqqa sustine ca fanaticul este inteligent, educat si un adept la invataturilor islamului radical. El sustine ca ostaticii internationali il numeau pe acesta John, iar gruparea lui The Beatles pentru ca membrii acesteia veneau din Marea Britanie. Anchetatorii antiterorism incearca acum sa stabileasca daca vocea din inregistrarea video este cea a barbatului care agita cutitul in fata lui Foley sau daca este o voce de fundal.

Rolul britanicului ca negociator si presupus executant arata cat de multi musulmani britanici au fost inrolati de Statul Islamic. Guvernul sustine ca numarul acestora este de aproximativ 500, in timp ce 250 s-ar fi intors deja in Marea Britanie, unde politia si serviciile de securitate incearca sa ii supravegheze.

Decapitarea jurnalistului american, anticipata pe Twitter

Mesajele postate pe Twitter de jihadistii britanici inainte de difuzarea inregistrarii video par sa sugereze ca unii au stiut dinainte de aceasta executie. Reyaad Khan, in varsta de 20 de ani, fost elev la Cardiff care a fost in Siria timp de cateva luni, a postat in avans o fotografie cu capul taiat al lui Foley. Nasser Muthana, in varsta de 20 de ani, care a mers in Siria cu Khan si fratele lui mai mic Aseel, in varsta de 17 ani, s-a bucurat de asemenea de crima, batjocorindu-i pe americani pentru ca nu reusesc sa isi protejeze propriii cetateni.

Citeste si:
Cum pot startup-urile sa abordeze jurnalistii?
Cum pot startup-urile sa...

Specialistii si-au exprimat miercuri ingrijorarea cu privire la circulatia continua a inregistrarii, afirmand ca aceasta contribuie la radicalizarea musulmanilor britanici si ii "motiveaza" sa sustina cauza terorista. Ei au avertizat, de asemenea, ca filmul si folosirea retelelor de socializare pentru raspandirea informatiei privind decapitarea au reusit sa promoveze cauza Statului Islamic in randul unei audiente globale.

In timp ce detaliile decapitarii au aparut pe Internet, membrii Statului Islamic au postat o seie de mesaje revoltatoare pe Twitter. Fanaticii, care au plecat din Marea Britanie pentru a lupta in Irak si Siria, au glumit fara mila in legatura cu uciderea jurnalistului american. Si daca nu au ras, si-au exprimat dorinta de a comite atrocitati de aceeasi natura. Luptand in Siria, o femeie nascuta la Londra, Khadijah Dare, foloseste numele de Muhajirah fi Sham ca sa scrie: "Marea Britanie trebuie sa fie zguduita, haha. Vreau sa fiu prima femeie britanica ce ucide un terorist britanic sau american!".

Sursa foto: Youtube

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
O inventie americana va incarca masinile electrice in 10 minute