In luna iulie, Argentina a intrat in incapacitate de plata pentru a doua oara in ultimii 12 ani, dupa ce judecatorul american Thomas Griesa a blocat platile statului argentinian catre detinatori de obligatiuni emise in conformitate cu legislatia americana si care au fost restructurate in urma default-ului din anul 2002, noteaza Mediafax.

Griesa a spus ca masurile anuntate de presedintele Argentinei in aceasta saptamana, ca plata datoriilor sa aiba loc in aceasta tara, iar detinatorii de obligatiuni sa isi transfere creantele sub jurisdictie argentiniana sunt ilegale, intrucat incalca hotarari judecatoresti anterioare. Un oficial guvernamental de rang inalt, Jorge Capitanich, a declarat ca judecatorul Thomas Griesa a ales o exprimare "nefericita, incorecta si chiar imperialista".

Ministerul Economiei a apreciat ca remarcile judecatorului arata "totala ignoranta privind functionarea institutiilor democratice". Potrivit analistilor, in aceste conditii este improbabil ca Argentina sa ajunga la un acord, inainte de alegerile prezidentiale de anul viitor, cu mai multe fonduri de investitii care au respins restructurarea masiva a datoriilor in urma default-ului tarii din 2002.

Peso-ul argentinian s-a depreciat cu 5,2% dupa ce presedintele Cristina Fernandez a prezentat marti seara planul de rambursare a datoriilor, acesta fiind cel mai mare declin al monedei inregistrat din luna ianuarie.

Sursa foto: Shutterstock / poor man showing empty pockets in front of argentina flag