8 Septembrie 2014

Presa: Forta de reactie rapida a NATO, o masura slaba in fata Rusiei



Forta de reactie rapida asupra careia a convenit NATO la summitul din Tara Galilor este o masura slaba si nu reprezinta un sistem de disuasiune serioasa a Rusiei, din cauza mecanismelor greoaie de decizie din cadrul Aliantei Nord-Atlantice, se arata intr-un editorial publicat de Washington Post.

Intr-un articol foarte critic la adresa strategiei adoptate de presedintele american, pe care il numeste "intruchiparea ambivalentei", si publicat in editia electronica a cotidianului american, editorialistul Charles Krauthammer subliniaza "indiferenta si lipsa de actiune" a lui Obama si a Aliantei Nord-Atlantice cu privire la Ucraina.

El critica pasivitatea liderului american in fata unei invazii care a surprins nu numai ucrainenii, ci si est-europenii si sustine ca desi NATO a promis o forta de reactie rapida, capabila sa raspunda unei urgente in 48 de ore, astfel de forte, "despre care auzim de decenii", nu au dus la nimic. In al doilea rand, continua el, chiar daca aceasta se concretizeaza, este o masura slaba. Nu numai ca trupele trebuie reunite, dislocate, transportate si inarmate in regim de urgenta, dar trimiterea lor necesita o decizie afirmativa si imediata a NATO, ceea ce este greu de obtinut. Alianta este recunoscuta pentru reticenta sa si pentru procesul lent de luare a deciziilor. Pana sa ajunga o forta de reactie rapida, Rusia va invada deja bazele respective, scrie editorialistul american.

Singura stire de la summitul din Tara Galilor, conchide el, este ce nu face NATO, si anume ca nu creeaza un sistem de disuasiune serioasa a Rusiei, respectiv baze permanente in Tarile Baltice si estul Poloniei. Astfel, liderul rus va sti ca orice forta invadatoare va fi intampinata imediat de trupe NATO, ceea ce va insemna un razboi cu Occidentul.



Citeste si