Doua treimi dintre aceste companii anticipeaza in Rusia rezultate stabile sau in crestere in 2014, sunt concluziile sondajului Camerei de comert si industrie germane (DIHK). O treime dintre companiile participante la cercetare se asteptata la o scadere semnificativa a activitatilor din Rusia.

"Deocamdata putem spune ca disputa politica intre Uniunea Europeana si Rusia nu a avut impact, in cazul multor companii, asupra relatiilor comerciale germano-ruse. Ne pregatim insa pentru o incetinire a activitatilor in semestrul al doilea", a declarat Rainer Seele, director general adjunct al DIHK, potrivit Mediafax.

Sectorul masinilor unelte este afectat in mod special.

Sondajul a fost realizat in randul a 272 de companii, in cursul lunii august, dupa adoptarea primului set de sanctiuni economice impotriva autoritatilor de la Moscova. Intre companiile contactate, 58% estimeaza ca criza ucraineana are impact asupra activitatilor lor, iar 38% au sustinut ca sunt efectate direct de sanctiunile intrate in vigoare la inceputul lunii august. "Sectorul masinilor unelte este afectat in mod special", a indicat Seele.

Aproape un sfert din companiile germane incluse in sondaj sunt afectate de interzicerea exporturilor de bunuri industriale cu destinatie civila si militara, iar un alt sfert de lista neagra stabilita de Uniunea Europeana, care interzice comertul cu unele companii ruse.

Alte 14% dintre companii sunt afectate de sanctiunile de pe piata financiara, iar 10% de embargoul rus asupra produselor agricole venite din UE. Uniunea Europeana a aprobat luni o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei, in contextul crizei din Ucraina, insa a precizat ca punerea in aplicare a acestora ar putea fi amanata cateva zile, pentru a da timp Moscovei sa-si continue eforturile de pace, au anuntat mai multi diplomati.

Citeste si:

Noua serie de sanctiuni include atat masuri consolidate privind accesul pe piete de capitaluri, aparare, bunuri cu dublu uz civil si militar si tehnologii sensibile, cat si o noua lista cu nume de persoane vizate de o blocare a averii si interdictia de a le fi emise vize europene.

De asemenea, noile sanctiuni trebuie sa restranga accesul la pietele de capital pentru marile companii petroliere rusesti Rosneft si Transneft, precum si activitatile petroliere ale gigantului Gazprom. In pofida contextului dificil, 73,3% din companiile participante la sondaj considera ca piata rusa are un potential mare, respectiv foarte mare pe termen lung.

Germania este in mod traditional cel mai important partener comercial european al Rusiei, dar pentru economia germana, cea mai mare din Europa, Rusia este abia a zecea piata de export. "Cea care profita cel mai mult de reculul relatiilor comerciale dintre Uniunea Europeana si Rusia este China", a spus reprezentantul Camerei de Comert. Potrivit sondajului, 78% dintre companiile participante considera ca sanctiunile europene nu au impact politic asupra Rusiei.