Cel mai mare lant de restaurante de tip fast-food din lume a avut un inceput umil, in anii 1940. Doi frati, Dick si Maurice “Mac” McDonald, au deschis primul stand denumit “McDonald’s Bar B-Q” in 1940, scrie BusinessInsider.
Micul stand unde vindeau hambugeri a fost deschis in California. La putin timp de la deschidere cei doi frati au inchis afacerea si au relansat-o in 1948, cu un meniu care continea doar noua produse, incluzand hamburger, cheeseburger si bauturi precum cafea, Coca-Cola si oranjada.
In 1954, mica afacere a intrat in vizorul lui Ray Kroc, un om de afaceri care se ocupa cu vanzarea de mixere pentru milkshake-uri. Acesta i-a convins pe cei doi frati sa ii ofere drepturile de franciza asupra afacerii, pe care a si achizitionat-o in 1955. Kroc a deschis primul restaurant McDonald’s in francize in 1955, iar vanzarile din prima zi de la inaugurare au totalizat 366 de dolari.
In 1958 McDonald’s a vandut 100 de milioane de hamburgeri si doi ani mai tarziu Kroc a cumparat drepturile exclusive asupra afacerii. Compania a cunoscut o dezvoltare accelerata, iar in 1965 functionau 700 de restaurante McDonald’s in SUA. In prezent, cel mai mare lant de restaurante de tip fast-food deserveste 70 de milioane de clienti in fiecare zi, cu vanzari care au atins anul trecut 28 de miliarde de dolari.
Citeste si:
Cu toate acestea, vanzarile din ultimele 13 luni au scazut cu 3,7%, cel mai puternic declin din 2003 pana in prezent.
Sursa foto: MediafaxFoto
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: