Potrivit Consiliului European, noile sanctiuni "interzic finantarea a trei mari companii rusesti din domeniul apararii si a altor trei din sectorul energetic". Aceasta interdictie ar viza in special companiile petroliere Rosneft si Transneft, precum si filiala petroliera a Gazprom, conform unei surse europene.

Consiliul European a mai precizat ca 24 de personalitati, "intre care noii lideri din Donbas, membrii Guvernului din Crimeea, precum si decidenti si oligarhi rusi", vor fi adaugate vineri pe lista sa cu persoanele si entitatile vizate de noile sanctiuni, noteaza Mediafax.

Aceste nume "ridica la 119 numarul total al persoanelor" vizate de aceste sanctiuni, respectiv interdictia de a patrunde pe teritoriul UE si blocarea activelor, "in timp ce 23 de entitati raman supuse blocarii activelor in UE", se arata intr-o nota a Consiliului European.

Situatia din Ucraina, sub lupa CE

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat joi ca UE va realiza pana la sfarsitul lui septembrie o "evaluare exhaustiva" a progreselor din Ucraina in cadrul planului de pace si, in functie de aceasta evaluare, intentioneaza sa "amendeze, suspende sau sa abroge" sanctiunile impotriva Rusiei.

"In urma acestei evaluari si daca situatia din teren o permite, Comisia si Serviciul de Actiune Externa al UE sunt invitate sa faca propuneri pentru a amenda, suspenda sau abroga setul de sanctiuni, in totalitate sau partial", a declarat Van Rompuy, dupa decizia statelor membre de a aplica incepand de vineri noile sanctiuni economice impotriva Rusiei.