Dupa o zi de la discursul in care presedintele american Barack Obama a anuntat "extinderea" atacurilor impotriva jihadistilor in Irak, Pentagonul a anuntat la randul sau ca vrea "sa ofere o sustinere aeriana mai ofensiva fortelor irakiene de securitate", a declarat contraamiralul John Kirby, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii.

In cadrul intensificarii acestei campanii aeriene declansate pe 8 august, Statele Unite vor utiliza avioane stationate la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, pe care Washingtonul il apara de insurgenti islamistii, a adaugat purtatorul de cuvant, noteaza Mediafax. Alt oficial de la Pentagon a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, ca ar fi vorba despre avioane de vanatoare, a caror autonomie de zbor este mai redusa ca a bombardierelor.

Este exclus sa se implice in lupte.

De la inceputul lui august, fortele aeriene americane au efectuat peste 150 de raiduri impotriva SI, majoritatea cu scopul de a proteja barajul strategic de la Mosul, in nordul Irakului, la aproximativ 130 de kilometri distanta vest de Erbil. Insa aceasta campanie aeriana este insotita de trimiterea catorva sute de consilieri militari americani care au misiunea sa-i sustina pe militarii irakieni.

Cei 475 de consilieri suplimentari a caror trimitere a fost anuntata miercuri seara de catre Obama urmeaza sa soseasca in Irak "in cursul saptamanii viitoare", potrivit contraamiralului Kirby. "Este exclus sa se implice in lupte", a subliniat el.

Dintre cei 475 de consilieri militari anuntati de catre Obama, 125 de militari vor fi afectati misiunilor aeriene efectuate de la Erbil, potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului. Aceste trupe suplimentare vor creste la 1.600 numarul militarilor americani prezenti in Irak.