Decizia presedintelui ales al viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, de a repartiza comisarului desemnat de Cehia, Vera Jurova, portofoliul pentru Justitie, protectia consumatorilor si egalitate de gen a provocat surprindere, in conditiile in care Praga se astepta sa obtina un domeniu economic cu greutate in viitorul Executiv european.

De altfel, intr-o prima reactie in presa dupa anuntarea repartizarii portofoliiilor in Comisia Europeana, Vera Jurova si-a exprimat regretul ca nu a obtinut portofoliul Politica Regionala, pentru care se considera expert, mai ales ca a detinut functia de ministru al Dezvoltarii Regionale, sau cel al Transporturilor, pentru care a facut lobby Guvernul ceh, arata Mediafax.

Cateva ore mai tarziu, intr-un interviu pentru televiziunea ceha, Vera Jurova si-a declarat multumirea in legatura cu portofoliul primit de Cehia. "Este un portofoliu puternic si foarte interesant si, intr-un fel sau altul, are legatura cu viata de zi cu zi a tuturor cetatenilor UE", a afirmat Vera Jurova.

Rezultatul Cehiei, "dezamagitor"

Premierul Bohuslav Sobotka, care a condus negocierile privind portofoliul pentru Cehia cu presedintele ales Jean-Claude Juncker, a exprimat o pozitie similara, afirmand ca acesta reprezinta o oportunitate pentru decizii asupra unor politici cu implicatii pentru milioane de persoane din Uniunea Europeana.

Citeste si:

Cu toate acestea, partenerii de coalitie au criticat portofoliul repartizat Cehiei in viitoarea Comisie Europeana. Liderul miscarii de centru ANO, Andrej Babis, a declarat ca rezultatul este dezamagitor, in timp ce liderul crestin-democratilor a afirmat ca, tinand cont de marimea si pozitia sa, Cehia ar fi putut obtine mai mult.

La randul lor, politicienii din opozitie l-au criticat pe premierul Bohuslav Sobotka, afirmand ca portofoliul acordat reflecta modul in care este perceputa Cehia in UE. Ei au subliniat, de asemenea, ca portofoliile pentru care Praga a facut un lobby puternic au revenit Romaniei si Slovaciei si nu unor tari cu greutate in UE, cu care Cehia nu ar fi putut sa concureze.

Presedintele Milos Zeman a vorbit explicit despre un esec, afirmand ca, printr-un lobby sustinut, Praga ar fi fost in masura sa-si asigure portofoliul Politica Regionala, pentru care comisarul propus de Cehia era considerat expert.

Sursa foto: Free Digital Photos