Rusia a aratat vineri ca sanctiunile occidentale care urmaresc pedepsirea Moscovei pentru implicarea in conflictul din Ucraina fac obiectul unui "santaj", denuntand un "razboi" fara legatura cu realitatea, relateaza AFP.

"Conflictul ucrainean nu este decat un pretext" pentru a sanctiona Rusia, a reactionat presedintele Dumei (Camera inferioara a Parlamentului rus), Serghei Nariskin, citat de agentia publica RIA Novosti. "Sanctiunile anuntate de presedintele Obama sunt rupte de realitate", a asigurat Nariskin, care figureaza pe lista personalitatilor ruse afectate de sanctiuni individuale in Europa, noteaza Mediafax.

"Daca nu ar fi fost aceasta, ar fi gasit altceva", a adaugat el, comparand criza actuala dintre Rusia si UE cu situatia de dinaintea Primului Razboi Mondial. Noile sanctiuni ale Uniunii Europene, care urmaresc in special sa impiedice finantarea economiei ruse si vizeaza 24 de personalitati ruse si ucrainene acuzate de implicare in conflictul din Ucraina, au intrat in vigoare vineri.

Barack Obama califica actiunile Moscovei in Ucraina ca "ilegale"

Presedintele Barack Obama a anuntat joi seara noi sanctiuni impotriva Rusiei in sectoarele finantelor, energiei si apararii, ca raspuns la "actele ilegale" ale Moscovei in Ucraina. "Cu aceste sanctiuni, Europa vrea sa arate ca este unita, puternica si isi apara pozitiile. De altfel, Europa spera la progrese in negocierile dintre Rusia si Ucraina, care ar permite ridicarea sanctiunilor. Autoritatile ruse vad acest lucru ca pe un santaj", apreciaza Aleksei Makarkin, de la Centrul de tehnologii politice din Moscova.

"Aceste sanctiuni sunt o imprudenta", a apreciat la randul sau presedintele Partidului Liberal Democratic Rus (LDPR) Vladimir Jirinovski, plasat vineri pe lista persoanelor vizate de inghetarea averilor si cu interdictia de a calatori in UE.

"Ei nu pot ingenunchea Rusia, prin urmare, trebuie sa introduca sanctiuni pana la momentul in care confruntarea economica va degenera in razboi fierbine", a declarat Jirinovski intr-un comunicat publicat pe site-ul partidului sau. Presa rusa a denuntat, de asemenea, vineri "razboiul sanctiunilor care nu cunoaste armistitiu, potrivit cotidianului Kommersant.

"UE si Statele Unite introduc noi restrictii pentru Rusia care, la randul ei, pregateste o riposta", a anuntat cotidianul. "Toate interdictiile sunt masuri cu dublu tais", a amintit cotidianul Nezavisimaia Gazeta, in timp ce Rusia a anuntat deja joi ca prevede noi masuri de retorsiune impotriva tarilor occidentale care o sanctioneaza, in special restrictii pentru importurile unor masini sau produse de industrie usoara.

"Astfel de sanctiuni conduc relatiile dintre Rusia si Europa pe calea confruntarii si distrug Ucraina", apreciaza analistul Serghei Karaganov, de la Inalta Scoala de Economie. "Europenii nu pot renunta la sanctiuni din cauza unei presiuni extrem de puternice a Statelor Unite (...), iar Rusia nu va ceda in fata sanctiunilor", a declarat el pentru AFP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri