Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu a facut niciun comentariu oficial despre referendumul care are loc joi in Scotia, insa nimeni nu se indoieste ca eventuala pierdere a acesteia nu o lasa indiferenta.

Intr-un gest exceptional, Buckingham Palace a reamintit saptamana trecuta rezerva Majestatii Sale.
"Impartialitatea constitutionala a suveranei este un principiu stabilit prin democratia noastra, iar regina l-a respectat pe toata durata domniei. Potrivit acestui principiu, monarhul este deasupra politicii si responsabilii guvernamentali au datoria de a face in asa fel incat acest lucru sa ramana astfel", a subliniat un purtator de cuvant al palatului regal.

O actualizare considerata necesara dupa informatiile aparute in presa potrivit carora oameni politici, intre care premierul David Cameron, sub socul avansului inregistrat recent de intentiile de vot in favoarea independentei, i-ar fi cerut sa intervina in campanie, informeaza Mediafax.

Dar la un de doborarea recordului de longevitate al reginei Victoria pe tronul britanic, suverana in varsta de 88 de ani, care domneste in Marea Britanie din 1952, nu poate fi decat preocupata de perspectiva unei eventuale separari a Scotiei.

Acest lucru i-ar frange cu siguranta inima.

Citeste si:
Boris Johnson a semnatul acordul cu privire la Brexit
Boris Johnson a semnatul...

"Legaturile de lunga durata dintre Elizabeth II si aceasta regiune a regatului sau pe care o prefera in mod deosebit vor fi rupte irevocabil in cazul unui vot in favoarea independentei. Acest lucru i-ar frange cu siguranta inima", aprecia miercuri cotidianul Daily Telegraph.

Mama reginei era scotiana, iar Elizabeth II isi petrece mai multe luni pe ani la resedinta sa de vara din Balmoral, in nord-vestul Scotiei. In fata impasibilitatii sale afisate, specialistii isi amintesc o declaratie de natura foarte politica, referitor la integritatea Marii Britanii. Era in 1977 in fata Parlamentului, cu ocazia jubileului de argint. Si se referea la Scotia si Tara Galilor, care cereau un transfer de putere.

"Nu pot uita ca am fost incoronata regina Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord", a declarat ea, insistand asupra "beneficiilor pe care le-a adus uniunea pe plan intern si international tuturor locuitorilor din toate partile Marii Britanii".

Promisiuni facute reginei

"Daca totul merge prost saptamana viitoare, cat va regreta ca nu a facut mai mult", considera Daily Telegraph.
"Votul este extrem de strans si interventia sa ar putea face diferenta", a declarat la randul sau un deputat pentru cotidianul The Independent.

Citeste si:
Dancila: Prima masura ca presedinte al Romaniei - un referendum
Viorica Dancila: Prima masura...

Alex Salmond, liderul separatistilor, a promis ca o Scotie independenta ar pastra-o pe regina ca sef al statului, asa cum este cazul Marii Britanii si altor 15 state din Commonwealth, intre care si Canada. Dar pentru cat timp, devreme ce numerosi nationalisti nu isi ascund inclinatiile republicane, se intreaba intre altele Guardian. Acest cotidian, care citeaza experti constitutionali, explica de altfel ca regina va trebui sa numeasca un guvernator general pentru a o reprezenta in Scotia in caz de independenta.

Unii subliniaza totusi ca regina Elizabeth II a stiut perfect sa isi sugereze parerea in presa. Astfel, potrivit The Times ea a stiut sa isi arate "ingrijorarea" cu privire la aceasta situatie. "Sper ca oamenii se vor gandi serios la viitor", ar fi declarat ea duminica dupa ce a asistat la un serviciu religios in apropiere de castelul Balmoral.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Scotia pregateste un referendum pe tema independentei fata de Marea Britanie
Setari Cookie-uri