29 Iulie 2006

E.ON poate cumpara Endesa, dar cu respectarea a 19 obligatii

Operatorul energetic spaniol (CNE) a aprobat oferta publica lansata de grupul german E.ON pentru cumpararea producatorului de energie spaniol Endesa, insa numai cu respectarea a 19 conditii, informeaza NewsIn. Reprezentantii gigantului energiei german E.ON au reactionat imediat, din moment ce Berlin-ul considera "lipsite de motive" conditiile impuse de Comisia Nationala a Energiei, care ii cere sa cedeze o parte din activele Endesa, considerate de o importanta strategica, mai ales din sectorul nuclear.

Grupul german a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca, in continuare, considera ca aceasta tranzactie este "de o mare importanta". Potrivit media spaniole, conditiile ridicate de CNE ar implica renuntarea, de catre E.ON, la o treime din capacitatea cu care Endesa opereaza in Spania, aceasta reprezentand aproximativ 40% din activele grupului spaniol in tara.

CNE a invocat "riscurile majore, pentru activitatea publica, pe care le reprezinta activele nucleare" si a cerut grupului EON sa vanda centrala nucleara Asco 1, detinuta, in intregime, de Endesa si, de asemenea, sa cedeze gestionarea celorlalte centrale nucleare, care, in prezent, se afla, partial, sub controlul gigantului german, se mai precizeaza intr-un comunicat remis autoritatii bursiere spaniole. CNE a mai impus E.ON si renuntarea la centralele termice pe baza de carbune produs in Spania si sa respecte planul de investitii al grupului, prevazut pentru perioada 2002-2011, referitor, in special, la infrastructura de transport a gazului.

Operatorul spaniol a cerut, in egala masura, companiei germane sa cedeze activele Endesa, din zonele extrapeninsulare, arhipelagul Balear, insulele Canare si enclavele Ceuta si Melilla, din nordul Marocului. Reprezentantii CNE au mai declarat ca E.ON va trebui sa garanteze aprovizionarea pietei spaniole, cu cel putin cantitatea anuala prevazuta in planul de aprovizionare pentru gaz natural, care a fost conceput, pentru CNE de catre reprezentantii Endesa.

Pe de alta parte, operatorul energetic spaniol nu a aprobat propunerea raportorului sau, Jorge Fabra, care a sugerat sa i se impuna E.ON sa-si vanda, intr-un maximum de opt luni, filiala pentru gaze, Rurhgaz.



Citeste si