Potrivit unor deputati, aceasta problema ar fi in curs de examinare in cadrul administratiei prezidentiale ruse, fiind necesara o evaluare atenta a consecintelor geopolitice si economice. Expertii au pareri impartite, unii considerand ca expansiunea Rusiei este plauzibila, in timp ce altii apreciaza ca Moscova ar putea risca agravarea izolarii pe scena internationala, informeaza Mediafax.

"Guvernul pare in sfarsit sa fie constient de faptul ca Rusia trebuie sa devina puternica. Astazi suferim presiuni, suntem inundati cu sanctiuni si amenintati cu izolarea. Nimeni nu ar indrazni sa trateze asa o tara puternica. Este vital ca noi sa integram alte popoare, asa cum facea tara noastra inainte. Trebuie sa fie o axa politica pe termen lung", a declarat Vadim Soloviev, vicepresedintele Comisiei pentru legislatie constitutionala din Duma de stat.

Daca numai 20 la suta dintre locuitori s-ar pronunta in favoarea aderarii Abhaziei la Rusia, ar fi inutila organizarea unui vot.

"Desigur, trebuie cunoscuta intai opinia locuitorilor din Abhazia si Osetia de Sud si abia dupa aceea sa se organizeze referendumuri. Daca numai 20 la suta dintre locuitori s-ar pronunta in favoarea aderarii Abhaziei la Rusia, ar fi inutila organizarea unui vot. Dar eu cred ca majoritatea populatiei locale ar vrea sa devina rusa", a adaugat el.

Fostul deputat Aleksandr Gurov considera insa ca o astfel de decizie nu ar fi oportuna. "Scandalul din Crimeea, problemele liderilor nostri in sud-estul ucrainean... Suntem calificati drept agresori. Dar pentru a contraria pe toata lumea, continuam sa avansam", a precizat el, adaugand ca cele doua republici separatiste georgiene sunt slabe si au tot timpul nevoie de bani. In schimb, Kremlinul ar trebui sa se ocupe de alte probleme, precum dezvoltarea agriculturii si stiintei sau aprovizionarea tarii cu produse necesare, in loc sa adauge o povara suplimentara, a conchis Gurov.