Republica Moldova, Ucraina si Georgia ar putea primi statutul special de aliati non-NATO printr-un proiect de lege analizat de Comisia pentru Relatii Externe a Senatului american in care sunt prevazute si sanctiuni extinse impotriva Rusiei si aliatilor acesteia.

Potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty si agentiei RIA Novosti, Comisia pentru Relatii Externe a Senatului SUA examineaza joi "Legea pentru sustinerea libertatii Ucrainei 2014", care prevede sanctiuni impotriva Rusiei si aliatilor acesteia din Comunitatea Statelor Independente si chiar impotriva Siriei.

Proiectul de lege autorizeaza acordarea a 350 de milioane de dolari (271 milioane euro) Administratiei prooccidentale de la Kiev, precum si furnizarea de echipamente militare si munitie armatei ucrainene, noteaza Mediafax. In plus, conform RIA Novosti, Statele Unite ar urma sa confere Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei statutul de "aliat major non-NATO", situatie care ar facilita transferul de armament american acestor tari. RIA Novosti sustine ca acest statut ar permite chiar transferul de munitii cu uraniu saracit.

Proiectul legislativ a fost elaborat de senatorii Robert Menendez (democrat) si Bob Corker (republican), iar votul programat joi coincide cu vizita in Statele Unite a presedintelui Ucrainei, Petro Porosenko. Proiectul ii cere presedintelui Barack Obama sa impuna sanctiuni impotriva companiilor ruse din domeniul industriei militare si chiar impotriva Gazprom, daca grupul energetic rus ar limita livrarile de gaze spre Ucraina, R.Moldova, Georgia sau tari membre NATO.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri