Reprezentantii Kievului si separatistilor s-au inteles asupra unui armistitiu si crearii unei zone demilitarizate pe o raza de 30 de kilometri in estul Ucrainei.

"Am semnat un memorandum", a declarat pentru presa emisarul Kievului, fostul presedinte Leonid Kucima. Documentul de noua puncte, semnat sambata, prevede, in special, incetarea utilizarii armelor si o retragere cu 15 kilometri de la linia de contact a artileriei grele a celor doua tabere, a precizat Kucima. Documentul constituie o ocazie pentru "crearea unei zone de incetare a focului pe o raza de cel putin 30 de kilometri", a adaugat el, potrivit Mediafax.

Acest acord se inscrie in cadrul tentativelor de a instaura pacea in estul Ucrainei, unde separatistii prorusi si armata ucraineana se infrunta inca din aprilie. Acest grup de contact, alcatuit din reprezentanti ai Ucrainei, separatistilor prorusi, Rusiei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a incheiat la 5 septembrie un "protocol de incetare a focului", formulat in mod vag, care a permis dezescaladarea violentelor fara a le opri insa complet. Beligerantii au convenit sa nu utilizeze arme grele in zonele populate si sa interzica avioanelor de lupta si avioanelor fara pilot sa survoleze zona de securitate care se va afla sub supravegherea OSCE, a explicat Leonid Kucima.

Memomorandumul mai prevede ca "toate grupurile armate, echipamentele militare, toti combatantii si mercenarii" sa nu patrunda in aceasta zona.
"Ar trebui creata o zona de securitate completa", a anuntat, la randul sau, Igor Plotnitki, reprezentantul separatist al "Republicii Populare Lugansk", adaugand ca statutul regiunilor Lugansk si Donetk, controlate de separatisti, nu au fost discutate. "Noi avem opinia noastra pe aceasta tema, iar Ucraina o are pe a sa", a raspuns "premierul" Republicii unilateral proclamate Donetk, Aleksandr Zaharcenko.

Citeste si:
Ucraineni reveniţi acasă au încercat să scape de carantină fugind
Ucraineni reveniţi acasă au...
Sursa foto: Shutterstock.com/Armistitiu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Sedinta solemna de Centenar: Dancila vrea sa faca pace cu Iohannis
Setari Cookie-uri