Mai multe avioane militare rusesti au fost interceptate in cursul acestei saptamani, de catre avioane militare americane si canadiene, in zone de restrictie din apropiere de Alaska si Canada, au anuntat, vineri, oficiali americani din domeniul apararii, citati de AFP. Insa niciunul dintre aparatele de zbor rusesti nu a patruns in spatiile aeriene ale Statelor Unite si Canadei, a precizat un purtator de cuvant al Comandamentului aerian american pentru America de Nord (NORAD), Jamie Humphries, potrivit Mediafax.

Doua avioane de vanatoare rusesti de tip MIG 35, insotite de doua avioane cisterna si doua bombardiere cu raza lunga de actiune, au intrat, miercuri, intr-o zona de restrictie a Statelor Unite si au fost interceptate de avioane de vanatoare americane de tip F-22 in apropiere de Alaska, potrivit acestor oficiali. Aparatele de zbor rusesti au parasit ulterior zona, fara incidente, a precizat pentru AFP unul dintre oficialii citati, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Este "pentru prima oara de mult timp" cand avioane de vanatoare rusesti patrund in aceasta zona, a spus el. Incursiunea de miercuri a fost urmata de un al doilea incident, produs joi, cand doua bombardiere rusesti cu raza lunga de actiune au patruns intr-o zona de restrictie canadiana. Doua avioane de vanatoare canadiene de tip F-18 au interceptat bombardierele, care au parasit zona fara incidente, a mai spus Humphries. Zonele de restrictii sunt situate la limita spatiului aerian al unei tari si servesc drept zona tampon, cu scopul de a lasa guvernelor timp pentru a interveni pe langa avioane potential ostile. Dar aceste zone nu sunt prevazute in tratatele internationale si nici legiferate.

Aceste incidente aeriene au coincis cu vizita in Statele Unite a presedintelui ucrainean Petro Porosenko, a carui tara este in conflict cu separatistii prorusi din estul Ucrainei. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a apreciat ca nu exista nicio legatura intre aceasta vizita si recentele incidente aeriene. "Ne-am mai confruntat cu astfel de incidente. Le vom lua in serios", a explicat Kirby pentru CNN. Nu se stie daca aparatele de zbor rusesti se aflau in zona in contextul unor exercitii in Orientul Indepartat anuntate de Moscova. Aceste exercitii, denumite Vostok-2014, au inceput vineri si vor avea loc pana la 25 septembrie, cu 100.000 de militari si 120 de avioane, potrivit Ministerului rus al Apararii.

Sursa foto: Flickr/Tony Kennick