23 Septembrie 2014

Petro Porosenko: Ucraina este pregatita sa se apere militar, daca procesul de pace va esua



Ucraina este pregatita sa se apere din punct de vedere militar, daca procesul de pace cu separatistii prorusi va esua, a declarat duminica presedintele ucrainean, Petro Porosenko, intr-un interviu pentru posturile de televiziune ucrainene, transmite Mediafax, care citeaza AFP.

"Trebuie sa consolidam liniile noastre de aparare, sa intarim armata. Trebuie sa ne dotam cu toate cele necesare: echipamente de supraveghere, radare ", a adaugat Porosenko, evocand in acest scop achizitia unor "echipamente" de la partenerii occidentali.

In cursul unei vizitei a lui Petro Porosenko in Statele Unite, Casa Alba a anuntat deblocarea unui ajutor in valoare de 46 milioane de dolari pentru echipamente si instruirea fortelor ucrainene. Administratia presedintelui american Barack Obama a respins ideea de a livra arme Ucrainei si a apreciat ca acest fapt "nu va permite sa fie schimbat echilibrul de forte fata de separatisti".

Porosenko s-a referit, de asemenea, la intalnirile sale cu omologul sau rus, Vladimir Putin, apreciind ca "fara aceste intalniri, nu ar exista procesul (de pace) actual". In acest context, Kremlinul a apreciat anterior ca Porosenko a "inceput sa inteleaga" ca nimeni nu are nevoie de actiuni militare, insa cei care fac parte dintr-un "partid al razboiului" sunt in continuare influenti.

Potrivit Kremlinului, autoritatile de la Kiev si separatistii au ajuns in situatia care a fost la inceputul acestui an, insa "razboiul s-a soldat cu mii de morti, raniti si mii de refugiati ucraineni". Administratia de la Kiev si liderii rebelilor prorusi au semnat, vineri seara, un memorandum care prevede o serie de masuri pentru detensionarea crizei, inclusiv crearea unei zone demilitarizate pe linia frontului separatist.

Sambata, Kievul a eliberat 38 de insurgenti prorusi in schimbul unui numar egal de militari ucraineni capturati de rebeli.



Citeste si