Circa 50% dintre americani apreciaza ca problemele sociale si politice ar trebui sa fie influentate de pozitia bisericii, o cifra sensibila in crestere in raport cu 2010, arata un studiu publicat de Pew luni, relateaza AFP.

Statele Unite sunt divizate in aceasta problema: 49 la suta dintre americani vor ca bisericile si locasurile de cult sa participe la dezbaterile politice, fata de 43 la suta in 2010, in timp ce 48 la suta apreciaza ca ele ar trebui sa ramana in afara politicii, potrivit acestui studiu realizat la inceputul lui septembrie pe un esantion format din 2.002 persoane adulte. Marja de eroare este de 2,5 puncte procentuale, noteaza Mediafax.

Cresterea este adusa de republicani, care sustin in proportie de 59 la suta un rol sporit al religiei in politica, fata de 48 la suta in 2010, in timp ce in randul democratilor cifra a ramas aproape stabila. Pentru trei sferturi dintre republicani si jumatate dintre democrati este important ca reprezentantii lor in Congres sa aiba convingeri religioase puternice.

Incursiunea religiei in viata americanilor, regretata

O majoritate importanta dar in scadere (de la 70 la suta in 2010 la 63 la suta in prezent) continua sa refuze ca bisericile sa faca apel oficial la votul pentru candidati in alegeri. In paralel, o proportie record de 72 la suta dintre americani cred ca religia isi pierde influenta in viata americana, ceea ce o majoritate dintre ei regreta.

Jumatate dintre americani considera ca homosexualitatea este un pacat, fata de 45 la suta in mai 2013. Chiar daca marja de eroare a studiului este mai mare pentru subcategoriile de populatie, apare o diferenta de atitudine neta intre protestantii albi evanghelici (82 la suta considera "comportamentul homosexual ca fiind un pacat") si catolici (44 la suta).

Citeste si:
Economist strain: Vreti euro? Doar daca va modernizati economia!
Economist strain:...

Studiul Pew revine si asupra unei polemici care a izbucnit la inceputul anului in Arizona si in alte state, unde unele intreprinderi mici specializate in nunti (florarii, restaurante, fotografi) au cerut dreptul de a refuza clienti homosexuali. La nivel national, 47 la suta dintre adulti afirma ca ele ar trebui sa poata face acest lucru din motive religioase.

Opinia publica nu a evoluat in privinta problemei avortului, in pofida unei dezbateri aprinse in mai multe state din sud. Americanii cred in proportie de 55 la suta ca acesta trebuie sa fie legal in toate cazurile sau in majoritatea lor, fata de 40 la suta care ar vrea ca acesta sa fie ilegal.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
O inventie americana va incarca masinile electrice in 10 minute