"In prezent, avem un nivel mondial al crizelor mai important ca niciodata dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar principalul motiv pentru aceasta situatie este ca reactionam cand este prea tarziu", a declarat Gheorghieva, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia Adunarii Generale a ONU.

"Mai multa atentie ar trebui sa fie acordata prevenirii si solutionarii conflictelor, trebuie sa actionam inainte ca razboaiele sa fie in plina desfasurare", a adaugat ea. "In caz contrar, nu vom mai fi in stare sa gestionam consecintele crizelor umanitare generate de conflicte", a avertizat Gheorghieva, potrivit Mediafax.

Comunitatea internationala cheltuieste tot mai multi bani pentru ajutor umanitar - 17 miliarde de dolari pana la sfarsitul lui 2014 fata de doua miliarde de dolari in 2000, a subliniat Gheorghieva, mentionand de asemenea ca 450 de lucratori umanitari au fost ucisi, raniti sau rapiti in 2013.

Nevoile noastre cresc mai repede decat capacitatea noastra de a raspunde.

"Avem nevoie de raspunsuri, nu pentru ca nu mai sunt bani, nu pentru ca nu mai sunt oameni care sa isi riste vietile, ci pentru ca nevoile noastre cresc mai repede decat capacitatea noastra de a raspunde" acestor crize, a adaugat ea.

Citeste si:

Crizele umanitare din Irak si Siria s-au agravat dramatic in ultimele luni, a mentionat Gheorghieva. "Am asistat in Irak la deplasari ale populatiei la o scara ce depaseste capacitatea de raspuns a comunitatii umanitare", a afirmat ea.

Cel putin o jumatate de milion de persoane au plecat din zonele din nordul Irakului controlate de jihadistii grupului Stat Islamic si nu primesc ajutor, a declarat comisarul european.