Anuntul a fost facut de Igor Secin, directorul general al Rosneft, care a calatorit doua zile pe o nava de cercetari ruseasca pana la platforma de foraje unde a fost facuta descoperirea. Forajul a descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologica similara din imprejurimi sugereaza ca rezervele de petrol din zona ar putea fi mai mari decat cele din sectiunea americana a Golfului Mexic, a spus Secin.

"Depaseste asteptarile noastre. Aceasta descoperire are o importanta exceptionala, demonstrand prezenta hidrocarburilor in regiunea Arctica", a spus seful Rosneft.

Descoperirea a fost facuta pe fondul acutizarii dezacordurilor dintre Rusia si Statele Unite legate de actiunile presedintelui Vladimir Putin in Ucraina. Putul a fost forat inainte de termenul limita de 10 octombrie pe care Exxon l-a primit din partea autoritatilor americane, in cadrul sanctiunilor care interzic companiilor din SUA sa lucreze in apele rusesti din regiunea Arctica.

Citeste si:

Rosneft si Exxon nu vor mai putea sa efectueze alte foraje, blocand activitatile de explorare si dezvoltare din regiune, in pofida descoperirii anuntate sambata.

"Am descoperit hidrocarburi, dar este prematur sa facem speculatii in legatura cu rezultatul. Obiectivul nostru principal este sa finalizam lucrarile la put si sa oprim operatiunile in siguranta, in conformitate cu licenta data de guvernul SUA", a declarat Richard Keil, purtator de cuvant al grupului american.