"Testele efectuate sambata seara arata ca ingrijitoarea de la Texas Presbyterian Hospital este infectata cu Ebola", au anuntat Centrele federale americane pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) intr-un comunicat. Bolnava, care a fost izolata, facea parte din echipa care l-a tratat pe liberianul Thomas Eric Duncan, decedat la 4 octombrie.

Aceasta "veste este, desigur, ingrijoratoare pentru pacienta, familia sa, colegii sai si orasul Dallas", se arata in comunicat, in care se adauga ca CDC si serviciile de sanatate din Texas "raman increzatoare in faptul ca o propagare a infectiei poate fi evitata prin masuri de sanatate publica adecvate". O persoana care s-a aflat in contact cu pacienta a fost identificata si se afla sub supraveghere, precizeaza CDC.

Prima contaminare cu Ebola pe teritoriul Statelor Unite

Autoritatile sanitare au atribuit duminica - pe cand cazul era detactat dar nu si confirmat - aceasta prima contaminare cu Ebola pe teritoriul Statelor Unite unei brese in protocolul de protectie urmat de ingrijitoare. Spitalul a insistat asupra faptului ca aceasta pacienta - care a cerut o confidentialitate totala cu privire la identitatea sa - purta echipamentul (masca, manusi, tinuta de protectie) recomandat de catre CDC.

Febra hemoragica a provocat 4.033 de morti in randul celor 7.399 de cazuri inregistrate in sapte tari - Sierra Leone, Nigeria, Senegal, Spania si Statele Unite - potrivit ultimului bilant stabilit de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pe 8 octombrie.