Potrivit unor oficiali ucrainieni, presedintele Petro Poroshenko a trimis o scrisoare catre CE, cerand acordarea unui imprumut de 2 miliarde de euro pentru anul viitor, suma ce ar putea depasi bugetul Comisiei pentru programul de asistenta din 2015, relateaza The Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

UE a promis finantari totale de peste 11 miliarde de euro Ucrainei in urmatorii ani, cu conditia ca guvernul de la Kiev sa continue reformele. Ucraina a primit deja anul acesta 850 de milioane de euro de la Comisia Europeana, fonduri aditionale in valoare de 1 miliard de euro urmand sa fie disponibile in urmatoarele luni, potrivit unui purtator de cuvant al UE.

FMI reconsidera ajutorul financiar dat Ucrainei

De asemenea, Ucraina are in vigoare un acord de 17 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar International, in cadrul unui program international de sprijin care totalizeaza 27 de miliarde de dolari, dar reprezentantii FMI au declarat ca statul ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare pentru a-si sustine economia.

Nevoia de finantare a Ucrainei a crescut simtitor de la izbucnirea conflictului cu Rusia, iar o serie de reforme politice si economice au fost amanate. "Este nevoie de fonduri suplimentare, iar presupunerea ca acesti bani ar putea veni de la FMI este mai degraba nerealista", a declarat saptamana trecuta directorul FMI, Christine Lagarde.