Rusia, amenintari dupa amplasarea scutului american antiracheta in Romania

Reprezentantul Moscovei la NATO, Aleksandr Grusko, a denuntat subminarea securitatii regionale de catre SUA prin amplasarea scutului antiracheta in Europa, precizand ca Rusia va lua masuri dupa ce armata americana a preluat comanda asupra unei baze militare din Romania, noteaza Russia Today.

"Statele Unite isi implementeaza treptat programul european de aparare antiracheta. Fie nu iau in considerare interesele securitatii regionale, fie le ignora pur si simplu", a declarat Grusko, cu ocazia unei dezbateri publice desfasurate luni la Moscova, potrivit agentiei Interfax.

Armata americana a preluat vineri comanda bazei balistice de la Deveselu, in cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Fortelor Navale pentru regiunea Africa si Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby, informeaza Mediafax. Fortele Navale ale SUA au infiintat, astfel, la Deveselu, o noua Unitate de Sprijin (NSF), a carei comanda a fost preluata de capitanul Bill Garren.

Grusko a mai afirmat luni ca statele occidentale trebuie sa-si recunoasca greselile politice si sa stopeze repetarea lor mecanica pentru a imbunatati relatiile cu Rusia si situatia securitatii in general. "Noi si partenerii nostri occidentali, in primul rand Europa, trebuie sa recunoastem ca politicile lor din ultimii ani adancesc diviziunile dintre Rusia si Europa, iar acest lucru este extrem de periculos", a subliniat diplomatul rus.

Proiectul politic care cauta sa uneasca Europa, Eurasia si regiunea Euro-Atlantica a esuat.

Citeste si:
Dominaţia Rusiei pe piaţa mondială a grâului continuă să crească
Dominaţia Rusiei pe piaţa...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

"Occidentul trebuie sa recunoasca in final ca implementarea mecanica a politicilor sale recente duce intr-un punct mort", a apreciat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO. Criza continua din Ucraina este dovada ca o singura structura de securitate bazata pe principiul indivizibilitatii este imposibila in Europa, a mai declarat Grusko. "Din pacate, astazi putem spune ca proiectul politic care cauta sa uneasca Europa, Eurasia si regiunea Euro-Atlantica a esuat", a precizat acesta.

In plus, potrivit diplomatului rus, contributia Rusiei la structura de securitate europeana este cea mai mare, iar datorita eforturilor Rusiei, europenii se pot simti in siguranta cheltuind doar 1,6-1,8 la suta din PIB pentru aparare si securitate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri