Productia alimentara ar putea fi insuficienta pentru a hrani populatia lumii pana in 2050 daca productivitatea agricola nu va creste, potrivit unui raport publicat miercuri de Global Harvest Initiative (GHI).

Astfel, cu o populatie care ar putea ajunge pana la 9 miliarde de locuitori pana in 2050, cererea pentru mancare, fibre si combustibil ar putea depasi productia in conditiile in care cantitatile produse raman aceleasi, arata CNBC.

"Acesta este un semnal de alarma. Tarile trebuie sa prioritizeze sectorul agricol si productivitatea alimentara prin metode mai sustenabile", sustine Margaret Zeigler, director GHI. "Daca nu incepem de pe acum, am putea avea probleme chiar mai devreme, pana in 2030", completeaza ea.

Tarile trebuie sa prioritizeze sectorul agricol.

Potrivit specialistilor, cei mai afectati vor fi fermierii cu venituri mici, care se vor confrunta cu o crestere de costuri daca productia agricola nu se va ridica la nivelul cererii. Un alt impact negativ va fi cel asupra mediului, avand in vedere ca rezervele de apa vor fi reduse ca urmare a cresterii populatiei si a folosirii ei pe scara larga in agricultura.

Iata care sunt principalele probleme din sectorul agriculturii identificate in raportul GHI:

  • La rata curenta a productivitatii din sectorul agriculturii in India, productia domestica va putea sa asigure doar 59% din cererea interna in 2030.
  • In Asia de Est, doar 67% din cererea alimentara va putea fi asigurata din interiorul regiunii daca se pastreaza rata actuala a cresterii productivitatii.
  • Daca se mentine rata actuala a cresterii productivitatii din Africa Subsahariana, doar 15% din cererea de alimente va putea fi asigurata in 2030, marind presiunea pentru importuri sau alocarea de noi terenuri, care s-ar putea sa nu asigure o productivitate sustenabila.

"Populatia creste, tendinta care se va simti cel mai mult in clasa de mijloc", spune Zeigler. "Acestia vor manca mai multa carne de vita, de pasare, dar si produse lactate, ceea ce va pune si mai multa presiune asupra rezervelor actuale", adauga ea.

Exceptia de la regula

Daca alerta alimentara este extinsa in multe zone, exista insa si o exceptie de la aceasta tendinta, si anume America Latina, care isi va asigura necesarul propriu si va putea "hrani" si alte regiuni.

Productia regionala va depasi, cel mai probabil, cererea, aceasta crestere fiind sustinuta in principal de Argentina, Brazilia, Chile, Paraguay si Uruguay. America Latina va ramane o sursa de alimente si produse agricole pentru alte zone, productia fiind suficienta pentru a asigura si cererea din Asia, unde populatia este in crestere, la fel ca si procesul de urbanizare.

Solutii: cum poate creste productivitatea agricola

Principala modalitate prin care poate fi crescuta productivitatea in sectorul agricol este folosirea semintele modificate genetic, sugereaza directorul GHI.

In plus, Zeigler sugereaza ca mai multe femei ar trebui sa fie implicate, la nivel global, in productia din ferme, atat pentru a ajuta la cresterea productivitatii, cat si pentru a-si asigura venituri mai mari, o problema importanta in tari precum India.

Cu toate acestea, nu toti specialistii sunt de acord cu folosirea organismelor modificate genetic in agricultura. "Nu s-a dovedit ca semintele de la organismele modificate genetic ajuta la cresterea randamentului culturilor", spune John Kempf, directorul firmei de consultanta in fertilizarea solului Advancing Eco Agriculture.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri