Insitutul sustine ca fondurile guvernamentale se confrunta cu o "suprasolicitare" in incercarea de a plati pensii "nesustenabile" pentru populatia in varsta din Marea Britanie. Ca urmare, statul ar trebui sa abandoneze ideea unei pensii forfetare de 155 de lire pe saptamana, catre viitorii pensionari care au un istoric de contributii sociale bun, ci sa le acorde numai 75 de lire, dar sa ofere, in acelasi timp, reduceri fiscale in functie de varsta pentru cei aflati inca pe piata fortei de munca.

Astfel, un salariati in varsta de 40 de ani ar putea economisi astfel in jur de 3.000 de lire pe an daca va plati mai putin pentru contributii sociale, bani care ar putea ajunge intr-un pool de pensii private. Institutul pentru Afaceri Economice arata ca ar fi mult mai rezonabil pentru Guvern sa se imprumute pentru a finanta reducerile fiscale (sau sa functioneze cu deficite fiscale mai reduse) avand in vedere ca presiunea bugetului de pensii scade treptat.

Propunerea radicala vine in urma unui raport realizat de catre Centrul pentru Studii Politice, care pretinde ca viitoarele generatii de pensionari din Marea Britanie vor beneficia de indemnizatii de stat "derizorii", in timp ce valoarea taxelor si impozitelor va creste, pe masura ce incasarile la buget vor fi din ce in ce mai reduse. In Marea Britanie, potrivit estimarilor, costurile totale cu pensiile de stat ar urma sa se majoreze de pana la patru ori la valoarea de 420 de miliarde de lire sterline pe an pana in anul 2060, odata cu ritmul de imbratranire a populatiei.

Sursa foto: Shutterstock / Pensionari, pensii