Un "think tank" britanic de dreapta propune o solutie radicala pentru a rezolva situatia costurilor din ce in ce mai mari cu plata pensiilor de stat catre persoanele retrase din activitate din Marea Britanie. Institutul pentru Afaceri Economice spune ca pensiile ar trebuie taiate la jumatate si, in acelasi timp, sa fie diminuate si taxele astfel incat cei care economisesc sa poata investi mai mult, scrie The Telegraph.

Insitutul sustine ca fondurile guvernamentale se confrunta cu o "suprasolicitare" in incercarea de a plati pensii "nesustenabile" pentru populatia in varsta din Marea Britanie. Ca urmare, statul ar trebui sa abandoneze ideea unei pensii forfetare de 155 de lire pe saptamana, catre viitorii pensionari care au un istoric de contributii sociale bun, ci sa le acorde numai 75 de lire, dar sa ofere, in acelasi timp, reduceri fiscale in functie de varsta pentru cei aflati inca pe piata fortei de munca.

Astfel, un salariati in varsta de 40 de ani ar putea economisi astfel in jur de 3.000 de lire pe an daca va plati mai putin pentru contributii sociale, bani care ar putea ajunge intr-un pool de pensii private. Institutul pentru Afaceri Economice arata ca ar fi mult mai rezonabil pentru Guvern sa se imprumute pentru a finanta reducerile fiscale (sau sa functioneze cu deficite fiscale mai reduse) avand in vedere ca presiunea bugetului de pensii scade treptat.

Propunerea radicala vine in urma unui raport realizat de catre Centrul pentru Studii Politice, care pretinde ca viitoarele generatii de pensionari din Marea Britanie vor beneficia de indemnizatii de stat "derizorii", in timp ce valoarea taxelor si impozitelor va creste, pe masura ce incasarile la buget vor fi din ce in ce mai reduse. In Marea Britanie, potrivit estimarilor, costurile totale cu pensiile de stat ar urma sa se majoreze de pana la patru ori la valoarea de 420 de miliarde de lire sterline pe an pana in anul 2060, odata cu ritmul de imbratranire a populatiei.

Sursa foto: Shutterstock / Pensionari, pensii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri