China a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere economica de 7,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fiind cu 0,1 puncte procentuale peste asteptarile analistilor, dar cel mai lent ritm dupa cel din primul trimestru al anului 2009, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Cresterea PIB a fost sustinuta de cererea mai mare pentru exporturi si servicii si justifica intentia guvernului de la Beijing de evitare a unor masuri de stimulare mai ample decat cele adoptate in ultimele luni. Liderii chinezi au relaxat controlul asupra achizitiilor de locuinte, iar banca centrala a suplimentat lichiditatile puse la dispozitia bancilor, pentru a contracara incetinirea cresterii economice, provocata de reducerea cererii pe piata imobiliara.

"Cresterea economica a fost sustinuta de exporturi decente si de faptul ca cererea interna este mai mult decat cea de pe piata imobiliara", a declarat Louis Kuijs, economist sef la divizia din China a Royal Bank of Scotland Group, in Hong Kong.

Productia industriala a urcat cu 8% in septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu un avans de 7,5% anticipat de analisti si cel de 6,9% consemnat in august, cel mai lent din peste cinci ani.

Vanzarile de retail au crescut la randul lor cu 11,6% in termeni anuali, fiind aproape de asteptarile analistilor, dar sub ritmul de 11,9% inregistrat in august. Premierul Li Keqiang si-a exprimat preferinta pentru reforme care sa stimuleze economia, iar guvernatorul bancii centrale s-a angajat sa mentina o politica monetara prudenta. Presedintele Xi Jinping a declarat in luna mai ca tara are nevoie sa se adapteze la un ritm "normal" de crestere economica.

"Guvernul a reiterat ca nu vor fi aplicate masuri ample de stimulare, iar datele de astazi vor intari aceasta intentie", considera Zhu Haibin, economist sef in China la JPMorgan Chase, in Hong Kong.

Fata de trimestrul al doilea, cresterea PIB, ajustata sezonier, a fost de 1,9%, comparativ cu asteptarile analistilor de 1,8% si avansul de 2% inregistrat in trimestrul precedent.

Cititi si China pompeaza 32,6 mld. dolari in banci pentru stimularea economiei

Foto: Shutterstock / China

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri