NATO a anuntat ca a interceptat miercuri nu mai putin de 7 avioane de lupta ale Rusiei in spatiul aerian european, o provocare similara avand loc si marti. Aeronavele ruse au fost interceptate la granita Letoniei, potrivit BusinessWeek.

Mai multe avioane de vanatoare F-16 care protejeaza spatiul baltic au interceptat in cursul zilei de miercuri doua aeronave Su-24 si la putin timp dupa inca un grup de cinci avioane de vanatoare. Incursiunea escadrilei ruse vine la doar o zi dupa o alta violare a spatiului aerian european, cand un grup de 7 avioane a fost din nou interceptat de catre fortele NATO.

Estonia si Finlanda au reportat violari frecvente ale spatiului aerian de catre avioanele de vanatoare rusesti. Si Suedia a avut recent probleme cu o incursiune suspecta a unui submarin militar strain, probabil rus, in apropierea portului Stockholm. Autoritatile suedeze au mobilizat importante forte militare pentru localizarea submersibilului, dar fara succes.

Sursa: submarin, Shutterstock

Armata suedeza a mobilizat in urma cu 10 zile numeroase nave militare, elicoptere, avioane si 200 de militari pentru localizarea submarinului suspect observat in apropierea insulelor din largul orasului Stockholm. "Am initiat o vasta operatiune de recunoastere, mobilizand nave, elicoptere si efective terestre", a declarat un comandant militar suedez, Jonas Wikstroem. Presa suedeza a relatat ca Rusia a intensificat activitatile militare in Marea Baltica, in contextul tensiunilor cu NATO din cauza crizei din Ucraina. La inceputul lunii octombrie, un avion de vanatoare rus s-a apropiat periculos de mult de o aeronava de recunoastere suedeza.

"Situatia s-a deteriorat in Marea Baltica", a admis Jonas Wikstroem. Surse citate de cotidianul italian Corriere della Sera afirma ca submarinul militar observat in apropierea litoralului suedez ar putea fi de tip Kilo, provenind de la bazele navale ruse Kronshtadt sau Baltiisk.

Sursa foto: avion de vanatoare, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri