Deputatii britanici au aprobat, luni seara, reintroducerea unor dispozitii europene in domeniul justitiei si politiei si, prin extindere, mandatul european de arestare, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Londra a renuntat anul trecut la toate cele 133 de dispozitii europene in domeniu, iar decizia urmeaza sa intre in vigoare la 1 decembrie, dar cu intentia de a reintroduce 35 dintre dispozitii. Renuntarea a fost sustinuta de euroscepticii din Partidul Conservator al premierului David Cameron. De altfel, 36 de deputati din randul majoritatii au votat impotriva motiunii de reintroducere prezentata luni, care a inclus initial doar 11 dispozitii.

Ministrul de Interne, Theresa May, a explicat ca alte 24 de masuri, inclusiv mandatul european de arestare, nu trebuie transpuse in legea britanica si, in consecinta, nu trebuie votate, insa au fost validate in acelasi timp. Deputatii nemultumiti au denuntat o manevra pentru a ocoli promisiunea Guvernului de a organiza un vot asupra mandatului european de arestare, in timp ce deputatii din opozitia laburista au depus o motiune in care au cerut amanarea dezbaterii. Laburistii si liberal-democratii, aliati in coalitia condusa de David Cameron, s-au pronuntat in favoarea reintroducerii.

Ministrul Theresa May a declarat in mai multe randuri in ultimele luni ca Marea Britanie are nevoie de mandatul de arestare european. "Ne ajuta sa luptam impotriva criminalitatii transfrontaliere, sa-i extradam pe infractorii straini, sa-i gasim pe cei care se sustrag legii si sa-i aducem in fata justitiei", a afirmat ea, recent, intr-un raspuns scris catre un reprezentant al Partidului Laburist.

Sursa foto: Shutterstock.com/Steagul Marii Britanii