Evocand "pericolele care ar putea ameninta progresele" inregistrate in Asia, Obama a mentionat "disputele teritoriale (...), care ameninta sa degenereze in confruntari". Presedintele american a facut aceasta remarca intr-un discurs tinut la Universitatea din Brisbane, in marja summitului G20, care a inceput sambata si se va incheia duminica, relateaza Mediafax.

"Consideram ca natiunile si popoarele au dreptul de a trai in siguranta si in pace, ca securitatea in Asia nu trebuie sa se bazeze pe sfere de influente, pe coercitie sau pe intimidare, cu tari mari hartuind tari mici, ci pe respectarea dreptului si normelor internationale si solutionarea pasnica a disputelor", a continuat Obama.

In Marea Chinei de Sud, tensiunile intre Beijing si vecinii sai s-au multiplicat in ultimii ani. O zona strategica, pentru ca este traversata de cai maritime internationale, aceasta mare este, de asemenea, bogata in resurse piscicole si are importante rezerve de petrol si gaze. Relatiile dintre Tokyo si Beijing au devenit tensionate in ultimii doi ani din cauza statutului Insulelor Senkaku, in Marea Chinei de Est, administrate de Tokyo dar revendicate de Beijing, sub denumirea Diaoyu.

Instalarea unei platforme petroliere in mai - retrasa intre timp - in ape maritime revendicate de Hanoi a provocat revolte sangeroase antichineze in Vietnam.