Presedintele american Barack Obama a avertizat sambata, la Brisbane, in Australia, tara gazda a summitului G20, in privinta diferendelor teritoriale ce ameninta sa degenereze in confruntari, facand aluzie la tensiunile dintre China si vecini sai, relateaza AFP.

Evocand "pericolele care ar putea ameninta progresele" inregistrate in Asia, Obama a mentionat "disputele teritoriale (...), care ameninta sa degenereze in confruntari". Presedintele american a facut aceasta remarca intr-un discurs tinut la Universitatea din Brisbane, in marja summitului G20, care a inceput sambata si se va incheia duminica, relateaza Mediafax.

"Consideram ca natiunile si popoarele au dreptul de a trai in siguranta si in pace, ca securitatea in Asia nu trebuie sa se bazeze pe sfere de influente, pe coercitie sau pe intimidare, cu tari mari hartuind tari mici, ci pe respectarea dreptului si normelor internationale si solutionarea pasnica a disputelor", a continuat Obama.

In Marea Chinei de Sud, tensiunile intre Beijing si vecinii sai s-au multiplicat in ultimii ani. O zona strategica, pentru ca este traversata de cai maritime internationale, aceasta mare este, de asemenea, bogata in resurse piscicole si are importante rezerve de petrol si gaze. Relatiile dintre Tokyo si Beijing au devenit tensionate in ultimii doi ani din cauza statutului Insulelor Senkaku, in Marea Chinei de Est, administrate de Tokyo dar revendicate de Beijing, sub denumirea Diaoyu.

Instalarea unei platforme petroliere in mai - retrasa intre timp - in ape maritime revendicate de Hanoi a provocat revolte sangeroase antichineze in Vietnam.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri