Economia mondiala se afla la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, in conditiile in care pietele din zona euro si cele emergente au rezultate slabe, iar pericolul deflatiei creste, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg in randul investitorilor.

Dintre investitorii intervievati, 38% au considerat ca situatia economiei globale se inrautateste, dublu fata de numarul celor care au descris astfel evolutia economica in luna iulie, cand a fost efectuat sondajul anterior. De asemenea, ponderea investitorilor care evalueaza negativ starea economiei mondiale nu a mai atins o cota atat de inalta din septembrie 2012, cand Europa se afla inca in recesiune, potrivit datelor Bloomberg, citate de Mediafax.

Economia zonei euro se afla in centrul ingrijorarilor investitorilor. Aproape doua treimi dintre cei intervievati au spus ca situatia economica a zonei euro se inrautateste, in timp ce 89% au raspuns ca deflatia reprezinta o amenintare mai mare asupra economiilor nationale decat inflatia anul viitor.

In ceea ce priveste politicile la nivel regional, numarul respondentilor care au declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si guvernele nationale ingreuneaza situatia economica prin implementarea unor politici prea stricte a fost mai mare decat al celor care si-au aratat increderea in presedintele BCE Mario Draghi si in cancelarul german Angela Merkel.

Astfel, 43% dintre respondenti au descris politicile monetare ale BCE ca "prea restrictive", prin comparatie cu 31% in luna iulie. In acelasi timp, 59% dintre investitori au o perceptie favorabila asupra presedintelui BCE, in scadere de la 74% in luna iulie. Si perceptia asupra politicilor duse de Angela Merkel a avut de suferit in ultimele trei luni. Doar 45% dintre respondenti au caracterizat politicile cancelarului german ca favorabile pentru investitori, fata de 72% dintre cei intervievati in luna iulie.

"Economia zonei euro s-a deteriorat si situatia se va inrautati, daca nu vor exista schimbari ale politicii fiscale din partea tarilor importante din regiune, in special Germania", a precizat Sanwook Lee, administrator de active al Shinhan Bank din Seul si participant la sondaj. Pe langa situatia economica din zona euro, investitorii sunt ingrijorati de conditiile din economiile emergente - Brazilia, Rusia, India si China. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati au declarat ca situatia economica devine tot mai dificila in aceste tari, prin comparatie cu 36% dintre respondenti in luna iulie.

In schimb, aproape doua treimi dintre investitori au apreciat ca evolutia economiei Statelor Unite ale Americii este una pozitiva.
Bloomberg realizeaza sondajul Bloomberg Global Poll in fiecare trimestru, in randul a 510 investitori, analisti si traderi abonati la serviciile agentiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri