In cazul in care pretul petrolului se stabilizeaza la nivelul actual, economia celui mai mare exportator al lumii nu va creste cu mai mult de 1% in 2015, a declarat Siluanov intr-un interviu luni. Pretul petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a scazut marti pentru a doua sedinta consecutiv, la 79,05 dolari pe baril, informeaza Mediafax.

"Recesiunea va fi inevitabila daca situatia se deterioreaza. Daca pretul petrolului scade sub 60 dolari, economia se va contracta", a spus ministrul rus. O eventuala recesiune se va reflecta si intr-o schimbare de strategie privind politicile fiscale din Rusia, considera Siluanov, care prognozeaza un deficit bugetar de 0,6% din PIB in 2015, fata de un surplus de 0,1-0,3% din PIB estimat pentru acest an.

Strategia bugetara va fi revizuita, la fel si prioritatile.

"Va trebui sa avem o abordare mai stricta in privinta bugetului si sa utilizam toate instrumentele de care dispunem pentru combatarea crizei. Strategia bugetara va fi revizuita, la fel si prioritatile", a declarat ministrul. Desi nu exclude o cotatie a petrolului de 60 dolari pe baril in 2015, Siluanov estimeaza ca va fi o situatie temporara, pretul petrolului urmand sa fluctueze, cel mai probabil, intre 80 si 90 dolari pe baril.

Rubla si pretul petrolului, in cadere libera

Comentariile ministrului vin la o saptamana dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca tara sa se pregateste pentru posibilitatea ca pretul petrolului sa scada "catastrofic" in viitorul apropiat.

Cresterea economica a Rusiei a incetinit in iulie-septembrie pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind cea mai lenta dupa contractia consemnata in 2009 din cauza crizei financiare internationale. Banca Rusiei, care in ultimele trei luni a facut eforturi sa incetineasca deprecierea rublei, a avertizat recent ca economia rusa ar putea stagana anul viitor, in contextul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice.