25 Noiembrie 2014

Salvatorul Europei? Israel face competitie Rusiei printr-o conducta de gaze care sa alimenteze Europa



Israel a propus tarilor din Uniunea Europeana sa investeasca miliarde de euro intr-o conducta de gaze prin care se va reduce dependenta Europei de gazele rusesti, relateaza presa israeliana.

Propunerea pentru acest proiect "masiv" a venit din partea ministrului israelian al Energiei, Silvan Shalom, care a prezentat-o ministrilor din domeniul energiei din tarile Europei Mediteranene, care s-au reunit saptamana trecuta in Roma, conform publicatiilor Channel 2 si The Times of Israel.

Europa ar trebui sa investeasca miliarde de euro pentru a construi conducta de gaze intre coasta mediteraneana a Israelului si Cipru, de unde gazul ar urma sa ajunga in Grecia si Italia.

Ideea a fost sustinuta de Cipru, Grecia si Italia, urmand ca Israel sa prezinte proiectul reprezentantilor europeni de la Bruxelles. Si Cipru a descoperit rezerve de gaze, insa nu le poate dezvolta din cauza obiectiilor ridicate de Turcia, pe fondul disputelor teritoriale dintre cele doua tari.

Israel a inceput sa exploateze rezervele de gaze naturale in martie 2013, cand a inceput pomparea la depozitul Tamar (descoperit in 2009 si situat la circa 90 de kilometri vest de Haifa), unde se gasesc circa 8,5 trilioane metri cubi de gaze naturale.

Un alt depozit de gaze din Israel este Leviathan, descoperit in 2010, care ar avea circa 16-18 trilioane metri cubi de gaze, acesta fiind descoperit la 130 kilometri vest de Haifa. Acest depozit ar putea deveni operational incepand cu 2016.

Rusia incearca, de asemenea, sa isi diversifice pietele de desfacere, in conditiile in care Europa este, in continuare, cea mai mare piata a Gazprom, catre care a livrat peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut. In luna mai, Gazprom si China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un memorandum de intelegere care prevede ca producatorul rus sa livreze Chinei cate 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioada de 30 de ani, incepand cu 2018.



Citeste si