Cum beneficiaza Belarus de pe urma conflictului din Ucraina. Carisma unui lider filorus intr-o tara cu o economie in scadere

Criza din Ucraina a ajutat la cresterea popularitatii liderului belarus Alexander Lukashenko, in contextul in care numarul sustinatorilor acestuia a crescut fata de anul trecut, cu toate ca dependenta economica fata de Rusia a afectat puternic Belarus. Bloomberg Businessweek prezinta trei motive pentru care increderea acestuia a urcat in randul populatiei.

Iata cum a fost sporita autoritatea liderului Lukashenko in Belarus in urma crizei din Ucraina:

1) Declaratii pe doua fronturi

Liderul belarus a sustinut guvernul din Kiev in urma anexarii Crimeei de catre Rusia, precizand atunci ca este in favoarea "suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei". In urma cu o luna, el a acuzat guvernul ucrainean ca a provocat Rusia prin "interzicerea limbii ruse" si "amenintarea vietilor locuitorilor Crimeei". Mai mult, el a vrut sa trimita trupe belaruse "pacificatoare" in Ucraina.

2) Influenta mass-media

Citeste si:
Al doilea vaccin rusesc intră în faza de producție
Al doilea vaccin rusesc intră...

Oamenii din Belarus citesc in mare parte presa din Rusia, care a prezentat anexarea Crimeei dintr-o perspectiva pozitiva si a invinuit guvernul din Kiev si aliatii din Vest pentru conflinctul din Ucraina. Pentru a evita actiuni similare in Belarus, asa cum le-a evidentiat presa ruseasca, locuitorii simt nevoia de a avea stabilitate si un lider ferm, apreciaza analistii. "Economia a fost un factor crucial in conturarea atitudinii publice vizavi de guvern pana de curand, insa acum nu mai joaca un rol la fel de important", a explicat un analist politic din Belarus.

3) Neutralizarea oponentilor politici

Oponentii politici ai lui Lukashenko nu mai sunt la fel de vocali impotriva acestuia cum erau in urma cu cativa ani.

Sa ramanem cu Lukashenko. Ne ocupam de democratie mai tarziu.

Citeste si:
Cipru blochează acordul statelor UE pentru sancțiunile împotriva...
Cipru blochează acordul...

Acestia se tem ca daca presedintele autoritar ar pierde parghiile puterii, Belarus ar putea deveni urmatoarea Crimeea. Multi oameni merg pe ideea "Sa ramanem cu Lukashenko. Ne ocupam de democratie mai tarziu", afirma un cercetator din cadrul grupului londonez din Belarus Ostrogorski Center.

Presedintele autoritar al Belarusului, Alexander Lukashenko, a dus o politica a dependentei economice fata de Rusia. Cu toate acestea, un sondaj recent arata ca peste 55% din populatia tarii are incredere in presedinte, fata de 40% anul trecut, potrivit Institutului Independent de Studii Socio-Economice si Politice din Minsk. Criza din Ucraina nu a erodat deloc inclinatia Belarusului catre Rusia.

Dezastrul economic din Belarus

Economia Belarusului a incetinit in ultimul an, iar inflatia a ajuns la un procent de doua cifre. In plus, scaderea preturilor la petrol ameninta principala sursa de venit a tarii, si anume rafinarea si revanzarea petrolului rusesc.

In ciuda acestui fapt, circa jumatate din respondenti spun ca ar alege o integrare economica in Rusia in defavoarea statului de membru UE. In urma cu un an, asadar inainte de criza ucraineana, aproape jumatate se pronuntau in favoarea integrarii in UE.

Citeste si:
Coronavirus: Cehia, Ucraina şi Bulgaria raportează noi creşteri record
Coronavirus: Cehia, Ucraina...

Sursa foto: Belarus/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri