Pretul barilului de petrol Brent a coborat cu 2,5% joi, la 75,83 de dolari, la Londra, acesta fiind cel mai scazut nivel din 7 septembrie 2010 pana in prezent. De asemenea, pretul petrolului West Texas Intermediate a inregistrat un declin un declin de 1,1%, pretul barilului fiind de 72,9 dolari, potrivit Bloomberg.

Scaderea pretului petrolului la minimul ultimilor patru ani s-a produs in conditiile in cae reprezentantii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se intalnesc joi la Viena, in Austria, pentru a discuta o eventuala reducere a productiei mondiale, noteaza Mediafax. Miercuri, ministrul Petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, a declarat ca se asteapta ca "preturile sa se stabilizeze singure", lasand sa se inteleaga ca nu va pleda pentru reducerea productiei OPEC.

Productia in crestere, impact asupra preturilor

"Este un semn clar ca sauditii si OPEC nu vor face nimic in cadrul intalnirii. Nimic nu e sigur, dar cred ca acesta este un semnal clar", a apreciat Michael Wittner, directorul departamentului de cercetare de piata al Societe Generale. OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial. Preturile titeiului au coborat semnificativ in acest an, cu 26%, pe fondul cresterii productiei de petrol in Statele Unite la cel mai inalt nivel din ultimele trei decenii si al cererii slabe la nivel global.