Borisov a afirmat luni, in Parlamentul de la Sofia, ca este bine pentru Bulgaria ca South Stream sa tranziteze tara.
Premierul a precizat ca la reuniunea de marti vor participa vicepremierul insarcinat cu absorbtia fondurilor europene si politica economica, Tomislav Doncev, si ministrul Energiei, Temenuzha Petkova, conform Mediafax.

Borisov a adaugat ca cei doi ministri vor sustine propunerea ca gazoductul sa fie construit in conformitate cu legislatia europeana. Totodata, premierul a subliniat ca taxele si comisioanele vor fi mult mai profitabile pentru Bulgaria decat tranzitul in sine al gazelor, respingand estimarile de saptamana trecuta ale presedintelui rus Vladimir Putin, conform carora statul bulgar va pierde anual venituri de 400 de milioane de euro din nepermiterea constructiei South Stream pe teritoriul tarii.

Decizia UE, in stand-by

Mai multi oficiali rusi au declarat ca proiectul South Stream a fost inchis, dar UE va avea o pozitie oficiala numai dupa sedinta de marti a Consiliului pentru transport, telecomunicatii si energie. Pe de alta parte, gigantul rus Gazprom a anuntat luni infiintarea unei noi companii, denumita Gazprom-Russkaya, care se va ocupa de constructia gazoductului ce va lega Rusia de Turcia, conducta menita sa inlocuiasca proiectul South Stream, la care autoritatile de la Moscova au renuntat la inceputul lunii.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat saptamana trecuta ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream din cauza obiectiilor Comisiei Europene. In locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz catre Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traverseaza Marea Neagra, a adaugat el.

Noul gazoduct va avea o capacitate anuala de transport de 63 de miliarde de metri cubi. Aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz vor fi livrate Turciei, restul cantitatii urmand sa fie furnizata altor tari europene. Potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller, rolul Ucrainei ca tara de tranzit pentru gazele rusesti "va fi redus la zero", spre beneficiul Turciei.