Interogatoriile brutale ale suspectilor de terorism desfasurate de CIA pe teritoriul polonez au incetat, la presiunile poloneze, in 2003, a declarat miercuri fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski, citat de AFP, potrivit Mediafax.

El a confirmat chiar ca acest procedeu, care include recurgerea la tortura, a fost practicat in Polonia de agenti ai CIA, in timp ce autoritatile poloneze se refugiaza de ani de zile intr-o tacere totala, ascunzandu-se in spatele secretului anchetei desfasurate de sase ani de Parchetul din Cracovia, fara un progres vizibil. Intervievat la postul de radio TOK FM, la o zi dupa publicarea unui raport coplesitor de catre Senatul american, Kwasniewski - care a acceptat aceasta "cooperare consolidata in domeniul serviciilor de informatii" - a afirmat ca la inceput Polonia nu stia despre actele de tortura. Era vorba, in opinia sa, doar despre infiintarea unor facilitati secrete.
"Faptul ca americanii desfasoara aceste activitati intr-un mod atat de secret a generat ingrijorari. Astfel ca autoritatile poloneze au actionat pentru a le pune capat si aceste activitati au incetat, la presiunea Poloniei", a declarat el.

Kwasniewski, presedintele Poloniei in perioada 1995-2005, a povestit ca i-a expus aceasta problema presedintelui George W. Bush "in biroul oval de la Casa Alba" in 2003. Potrivit lui, liderul american a aparat activitatile CIA, afirmand ca acestea aduc "beneficii importante in materie de securitate". Dar "i-am spus lui Bush ca ar trebui ca aceasta cooperare sa se termine si s-a terminat", a adaugat omul politic polonez. Potrivit lui, cooperarea cu americanii si mai ales informatiile obtinute au fost in beneficiul tarii sale. "Nu au fost amenintari teroriste in Polonia", a explicat el. Kwasniewski a aparat acordul sau initial, amintind moartea a catorva mii de americani in atentatele din 11 septembrie si contextul "razboiului impotriva terorismului declarat de NATO, din care Polonia face parte".